Filmul românesc „Căutătorul de vânt”, premiat la Sofia International Film Festival 
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-romanesc-cautatorul-de-vant-premiat-la-sofia-international-film-festival/

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Naţional al Culturii din capitala Bulgariei şi care a marcat cea de-a 26 ediţie a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câştigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecţiei asupra existenţei umane şi pentru modul în care foloseşte limbajul cinematografic în a revela frumuseţea naturii şi a vieţii de zi cu zi”.

Un articol de Liliana Matei|21 martie 2022

Regizorul Mihai Sofronea (foto) a urcat pe scenă pentru a ridica premiul: „Acest premiu este o onoare. E o bucurie să vedem că reacţia publicului bulgar a fost la fel de entuziastă ca cea din sălile în care am prezentat filmul în România. Mulţumim, SIFF!”. Actorul Dan Bordeianu a fost și el prezent la Sofia.

Festivalul Internațional de Film de la Sofia a fost fondat în 1997 și este cel mai mare eveniment de film din țara vecină și unul dintre cele mai importante din regiune. Premiul FIPRESCI este acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, iar la SIFF 2022 juriul a fost format din Mike Naafs (Olanda), Nicola Falcinella (Italia) și Ingeborg Bratoeva (Bulgaria).

Căutătorul de vânt poate fi urmărit în cinematografele din România până pe 25 martie. Trailerul poate fi urmărit aici.

Filmul spune povestea unui bărbat tânăr care se refugiază departe de oraș atunci când viața lui pare că se sfârșește, doar ca să descopere noi motive pentru a trăi. Un adevărat tur de forță și emoție pentru actorul din rolul principal, Dan Bordeianu, distribuția filmului este completată remarcabil de Olimpia Melinte și Adrian Titieni. Scenariul și regia îi aparțin lui Mihai Sofronea.

Când Radu (Dan Bordeianu) află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la Nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiază în căsuța sa mică din vârful dealului. Timpul trece și Radu începe să trăiască o nouă viață, uitând de așteptarea morții și bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, „căutând vânt”. Dar când își dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), își amintește de sfârșitul său iminent. Unde îl va purta vântul mai departe?

Punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subțiri care separă viața de moarte, ființa de non-ființă. Ce facem cu timpul care ne-a mai rămas de trăit? Cum trăim, ce fel de valori adoptăm, cum facem ca fiecare zi să fie o mică viață în sine? Radu alege să fugă de moarte, așa cum a fugit și de viață, trăită până atunci într-o continuă inerție. Traversează țara la volanul mașinii sale până la epuizare, atât materială cât și spirituală. Ajuns în satul lui Nea Pavel, ca într-un tărâm al „trecerii”, așteptarea morții se va transforma în însăși uitarea ei. Iar în uitarea morții stă de fapt conștientizarea bucuriei de a mai trăi o zi. Această descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi răscumpărătoare și vindecătoare”, spune regizorul Mihai Sofronea despre film.

Căutătorul de vânt este produs de Libra Film (România), Chouchkov Brothers (Bulgaria) și Living Pictures (Serbia). Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Creative Europe programme – MEDIA al Uniunii Europene.

 

 

 

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.