Filmul „Transalpina, drumul regilor” aplaudat din bărci, minute în șir, la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-transalpina-drumul-regilor-aplaudat-din-barci-minute-in-sir-la-astra-film-festival/

Emoţie şi participare cu toate simţurile la proiecţia eveniment a filmului „Transalpina, Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, vizionată din bărci, în cadrul Astra Film Festival 2020. Cele peste 30 de bărci şi hidrobiciclete care au plutit duminică seara pe lacul din Muzeul Astra Sibiu s-au legănat în aplauzele îndelungate ale spectatorilor, care au mulţumit astfel pentru experienţa splendidă de care au avut parte, într-un cadru feeric, înconjuraţi de mori de vânt şi stuf, având deasupra cerul înstelat.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2020

Vizionările de film din bărci care plutesc pe lac sunt un concept original Astra Film Festival și fac parte din programul special Valuri AFF. Luni seară va avea loc o nouă proiecție pe ecranul amplasat între mori de vânt, pe care spectatorii o pot viziona din barcă. Pentru cei care nu au reușit să prindă loc în bărci, organizatorii au amenajat un amfiteatru pe uscat, la Casa Podarului. Festivalul continuă în locațiile cunoscute din miraculosul Muzeu Astra și se adaugă una nouă: încep proiecțiile în centrul istoric al Sibiului.

Cea de a doua seară a Valurilor AFF, denumită „Cu barca pe munte” a chemat spectatorii la un film emoționant. S-a intrat repede în atmosferă încă de la îmbarcarea în bărci și hidrobiciclete, făcută pe muzica Fanfarei Zece Prăjini, care i-a întâmpinat pe spectatori și la întoarcerea pe mal, printre făclii aprinse, care arătau drumul.

„Atunci când am făcut filmul, nu mi-am imaginat că legendarul drum printre munți și legende poate fi atât de bine pus în valoare atunci când îl privești din barcă, pe un ecran amplasat între mori de vânt. Condițiile extraordinare din acest an ne-au provocat să reinventăm totul în materie de organizare, iar răspunsul incredibil al spectatorilor întrece orice așteptare”, a declarat regizorul Dumitru Budrala, directorul fondator Astra Film Festival.

Ziua a treia a festivalului a decurs așa cum ne-am obișnuit deja: sold out la cele mai multe evenimente și cu spectatori responsabili, care au respectat măsurile anti COVID-19. Pentru filmul „Bugan – Nu am respirat aerul degeaba”, aflat în competiția pentru Premiul Publicului, care a putut fi vizionat în ineditul Amfiteatru din Muzeul Astra, nu mai erau bilete disponibile în dimineața proiecției. În paralel, avea loc la Târgul de țară lansarea de carte „Transilvania, revista unui ideal” (Mihali Nicoară), după care spectatorii au putut urmări, în același loc, „Nostalgia dictaturii” (Marius Barna). Ziua s-a terminat cu două proiecții în paralel: „Transalpina, drumul regilor” – pe ecranul aflat Între Mori de Vânt, și „iHuman” – la Terasa cu flori din Centrul cultural „Ion Besoiu”.

Programul complet Astra Film Festival On Air, aici:

Biletele pentru AFF2020 sunt puse în vânzare on-line pe https://www.astrafilm.ro/bilete-la-astra-film-festival-2020/ și pe https://eventbook.ro/festival/astra-film-festival și vor fi disponibile la casieriile AFF astfel: Începând de vineri, 4 septembrie, vor fi disponibile la intrarea în Muzeul Astra (str. Pădurea Dumbrava 16), iar de sâmbătă, 5 septembrie, în Piața Mică nr 11 (la intrarea în sediul Astra Film) și la Centrul Cultural Ion Besoiu (str. E. Cioran 1-3) – doar pentru filmele programate la Terasa cu flori.

Proiecțiile și evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfășura în 8 locații: Scena de pe Lac, Târgul de țară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru și Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava – Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” și în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului.

Astra Film Festival 2020 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).