Filmul „Wajib”, în premieră în România la Festivalul Filmului Palestinian
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-wajib-in-premiera-in-romania-la-festivalul-filmului-palestinian/

Drama multipremiată „Wajib – Invitaţie la nuntă” (2017), regizată de Annemarie Jacir, va putea fi văzută în premieră în România în cadrul primei ediţii a Festivalului Filmului Palestinian (FFP).

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2018

„Wajib” este filmul care deschide festivalul desfășurat între 26 și 28 noiembrie, la Cinema PRO din București.

La gala de deschidere a festivalului va fi prezent și actorul din rolul principal, Mohammad Bakri, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Laureat anul trecut la prestigiosul Festival de la Mar del Plata, din Argentina, pentru interpretarea sa, Mohammad Bakri este unul dintre cei mai cunoscuți actori arabi, cu roluri în zeci de filme și cu mai multe premii. El a realizat totodată și câteva documentare ca regizor.

„Wajib – Invitație la nuntă” este povestea reîntâlnirii, la Nazaret, dintre un tată divorțat, de meserie profesor, și fiul său arhitect stabilit de mai mulți ani în Italia. Tatăl este ajutat de fiu să predea personal, așa cum cere tradiția palestiniană, invitațiile la viitoare nuntă a fiicei sale. Pe măsură ce ziua se scurge, detaliile relaţiei lor tensionate și contrastul dintre stilurile lor de viață diferite încep să iasă la suprafaţă.

Filmul a avut premiera mondială în 2017 în competiția festivalului de la Locarno, unde a obținut un premiu special, iar ulterior a participat la numeroase alte festivaluri. Tot anul trecut, a fost ales cel mai bun film din competiția internațională la Mar del Plata, cel mai important festival de film din America Latină.

Născută în 1974 la Betleem, cineasta palestiniană Annemarie Jacir lucrează în lumea filmului independent din 1994 și a scris, regizat și produs mai multe scurtmetraje de succes. Lucrează, de asemenea, și ca editor și director de imagine independent, dar predă și cursuri de cinema. A debutat în lungmetraj în 2008 cu „Salt of This Sea” și a continuat în 2012 cu „When I Saw You”. „Wajib – Invitație la nuntă” este al treilea său lungmetraj.

„Wajib”, în deschiderea Festivalului Filmului Palestinian

Întreaga selecție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) și programul complet al primei ediții vor fi anunțate în curând.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Mai multe detalii pe pagina oficială, www.palestinianfilmfestival.org, și pe pagina de Facebook a festivalului.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene în spațiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi și își propune să crească interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multe proiecte și activități.

Hub-ul festivalului: J’ai Bistrot

Bilete prin Eventbook.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.