Filosofie şi imaginaţie în „Black Mirror”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filosofie-si-imaginatie-in-black-mirror/

THE VR CINEMA (Veranda Mall, str. Ziduri Moşi, Bucureşti), unul dintre primele cinematografe de realitate virtuală din lume şi primul din România, va găzdui pe 25 ianuarie o dezbatere despre filosofia tehnologiei şi imaginaţie, pornind de la serialul Black Mirror. Acest eveniment se înscrie în seria de iniţiative La nuit des idées a Institutul Francez. 

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2018

Black Mirror este serialul SF produs de Netflix, la sfârşitul anului trecut fiind lansat cel de-al patrulea sezon. Debutând cu un episod în tema Star Trek, seria a făcut furori în rândul publicului, explorând anxietăţile lumii moderne precum tehno-paranoia în 6 poveşti pline de suspans.

Dezbaterea organizată în cinematograful VR din Veranda Mall îi are ca invitaţi pe Radu Uszkai, doctor în filosofie, cu o teză despre etica proprietăţii intelectuale şi a file sharingului, ce predă în prezent la ASE Bucureşti, şi Constantin Vica, Lector univ.dr. al Universităţii din Bucureşti, cu o teză de filosofie practică în domeniul internetului şi al tehnologiei web. Ambii sunt cercetători în cadrul Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.

Pornind de la ultimul sezon al serialului satiră science fiction Black Mirror, discuţia va aborda aspectele etice ale tehnologiilor emergente.

Accesul la evenimentul de pe data de 25 ianuarie se face gratuit, pe baza înscrierii prealabile. Rezervările pentru vizualizări se pot face aici.

Foto: Black Mirror – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.