Final de ediție B-FIT in the Street!
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-editie-b-fit-in-the-street/

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! se încheie în acest weekend cu un program încărcat de spectacole internaţionale, în puncte centrale din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2018

Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT este cel mai mare eveniment de gen din țară, care în 2018 sărbătorește zece ediții și Centenarul Marii Uniri cu o amplă selecție de producții românești și cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobații aeriene, instalații interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristică și jonglerii cu focul aduse la București de artiștii celor 11 țări participante.

Titlul ediției aniversare, „O poveste românească în Anul Centenarului”, a fost inspirat de prezentarea în premieră la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România până în acest moment. O producție a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti – ARCUB, spectacolul Harap-Alb reinterpretează faimoasa poveste a lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei, aducând astfel un omagiu culturii românești la 100 de ani de la Marea Unire a României.

O super producție a cărei realizare a necesitat trei luni de zile și o echipă formată din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori și acrobați, Harap-Alb împrumută elemente din teatrul de stradă și elemente de acrobație pe care le combină cu elemente ale teatrului modern.

Cu o dramatizare semnată de Adrian Batista și Peter Kerek, spectacolul de o oră și 10 minute respectă firul narativ al basmului scris de Ion Creangă, dar oferă mai multe dimensiuni poveștii originale. Personajele fantastice Păsări Lăți Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Ochilă, Spânul, Gerilă și Flămânzilă prind viață în forma unor marionete gigant, înalte de patru până la șapte metri, gândite de scenografa Oana Radu. Regizorul Adrian Batista a introdus în spectacol elemente de acrobație extrem de spectacuoase care vor reda la înălțime povestea de iubire dintre Harap-Alb și fata Împăratului Roș și scena de luptă dintre Harap-Alb și Spân. Atmosfera de basm va fi subliniată de elementul audio al spectacolului compus din muzică live, din vocea povestitorului și din dialogul dintre personaje. Cu ajutorul unor actori tineri și talentați, regizorul a reușit să creeze, din voci care păstrează graiul autentic moldovenesc, o paletă colorată de personaje. Elementele fantastice ale poveștii sunt redate cu ajutorul tehnologiei, iar efectele speciale de lumină vor puncta fiecare moment important al poveștii. Muzica este compusă de Cornel Ilie și interpretată live de trupa Cobzality și de taraful Cazanoi. Efectele sonore ale spectacolului vor fi astfel realizate live din instrumente.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul românesc de mare magnitudine Harap-Alb va avea premiera sâmbătă, 4 august, de la ora 22:20, în Piața Universității, și va încheia cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! cu reprezentația din 5 august, de la ora 22:20, în Piața Universității.

Cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street! este unul dintre cele mai aglomerate și dinamice weekenduri de festival cu 15 spectacole din Italia, Rusia, România, Portugalia, Spania și Germania.

După o lună de spectacole în fiecare weekend din perioada 13 iulie – 5 august, ediția aniversară B-FIT in the Street! a pregătit pentru weekendul 4-5 august un program de spectacole mobile, o paradă, ateliere pentru copii, reprezentații de echilibristică, numere de jonglerii cu focul, spectacole nocturne grandioase și spectacole de teatru de stradă românești și internaționale.

În ambele zile de weekend, Piațeta din fața Teatrului Odeon găzduiește spectacole de foc și de jonglerie și echilibristică din România și Italia, iar Piața Universității și Centrul istoric vor fi populate de artiștii unor spectacole mobile internaționale. În Parcul Kretzulescu poate fi vizionat atât sâmbătă, cât și duminică, un spectacol-instalație din Portugalia care transformă spațiul public într-o poezie vizuală.

Centrul istoric este locația spectacolelor Teatrului Masca în weekendul 4-5 august, iar Parcul Cișmigiu este destinația publicului tânăr B-FIT in the Street! cu un program de câte trei ateliere pentru copii pe zi, printre care un atelier de actorie și pantomimă, un atelier de percuție și un atelier de handmade.

Una dintre marile surprize ale ediției din acest an B-FIT in the Street! este rezervată ultimei sâmbete din festival. Compus din trei elemente spectaculoase, momentul de sâmbătă seara, 4 august, marchează atât aniversarea celor zece ediții B-FIT in the Street!, cât și celebrarea Centenarului Marii Uniri. După ce s-au bucurat de spectacolele din punctele centrale ale orașului, fanii B-FIT in the Street! sunt așteptați pe 4 august, de la ora 20:50, în Piața George Enescu, pentru singura reprezentație a spectacolului nocturn TRANSIT.ion. Adus în România de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, producția este o adaptare a piesei Soarele și moartea scrisă de libanezul Wajdi Mouawad. Cu o echipă de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artiști și tehnicieni, producția TRANSIT.ion creează o parabolă vizuală a societății contemporane cu ajutorul acrobațiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc și artificii.

După spectacolul TRANSIT.ion, din Piața George Enescu, artiștii prezenți în acest weekend de festival pornesc într-o paradă festivă pe Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire în Piața Universității, unde, de la ora 22:20 are loc premiera primului spectacol românesc de teatru de stradă de mari dimensiuni, Harap-Alb. Un spectacol inovator, care combină zona tradițională cu elemente ale teatrului contemporan, Harap-Alb va fi reluat duminică, 5 august, cu o reprezentație în Piața Universității, care va închide ediția aniversară din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street!

Programul complet: www.fitsb.ro

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.