Final de Ideo Ideis Festivalul #18
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-ideo-ideis-festivalul-18/

8 zile pline de întâlniri şi revelaţii, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri şi proiecţii de film şi peste 8.000 de participanţi – aşa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediţia de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunităţii locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoţii şi promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenţi din trupe, experienţa începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii şi mentorii care i-au însoţit în procesele lor de explorare şi dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susţinere, feedback şi recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunităţile din care fac parte.

Un articol de Liliana Matei|21 august 2023

Pe scurt, despre ediția de majorat

S-au împlinit 18 ani de la momentul în care, intenționând să pună la cale un festival de teatru, un grup de adolescenți din Alexandria a creat un fenomen. Întreaga comunitate l-a văzut crescând și s-a alăturat, pe parcurs, acestui proces de transformare. Drumul pe care l-a parcurs Ideo Ideis până la a-și consolida poziția pe lista celor mai importante evenimente culturale din România și bucuria întâlnirilor semnificative care s-au produs aici de-a lungul timpului au fost celebrate la ediția de majorat – un prilej de a revizita cele mai importante momente din istoria festivalului.

Alex Ion și Andreea Borțun, doi dintre oamenii care au îndrăznit să-și imagineze, pe vremea când erau liceeni, un altfel de viitor pentru orașul lor, au povestit despre parcursul Ideo Ideis pe scena unuia dintre cele mai mai așteptate evenimente din programul ediției. Peste 300 de spectatori i-au urmărit la Seara povestitorilor în dialog cu Marcel Iureș, președintele onorific al festivalului, și Cătălin Ștefănescu, unul dintre cei mai apropiați susținători ai proiectului.

Sala Centrului Multifuncțional pentru Tineri a fost arhiplină la toate spectacolele de teatru profesionist invitate, dar și la evenimentele speciale precum întâlnirile cu mentorii deschise publicului, masterclass-ul susținut de streamerul Alex Zlăvog, concertul lui Alex Ștefănescu și prezentarea celor două producții noi realizate în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis. Spectacolele și evenimentele pentru copii au animat atmosfera din Parcul Vedea, iar cinefilii s-au delectat la Cinemateca Târzie, organizată în aer liber pe platoul ANAF, cu producții autohtone noi, premiate.

În Laborator, Teatrul improbabil și Vanner Collective i-au cucerit pe spectatori cu o audiție de teatru sonor, scriitorul Zeno Daniel Șuștac a venit însoțit de Alandalia, în lectura Corinei Moise, apoi Vladimir Purdel și Marin Grigore au dăruit o mostră de Electric Poetry, iar Ada Milea și Bobo Burlăcianu au oferit un concert la înălțime, în timp ce NAUFRAGIAT! Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși, în regia lui Andrei Huțuleac, a fost recompensat cu minute întregi de aplauze. Zeci de copii au participat la atelierele susținute de Ana Maria Sfircă, Mihai Popescu și Andreea Lucaci.

 

Pentru adolescenții din trupe, Ideo Ideis Festivalul #18 continuă

Pentru a genera schimbările de care au nevoie comunitățile în care creștem, e important să ne înconjurăm de oameni hotărâți să meargă în aceeași direcție. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte, răbdarea trebuie antrenată, iar curiozitatea trebuie să rămână lentila prin care fiecare dintre noi privește lumea. Timp de 8 zile, cei 100 de adolescenți din trupele de teatru selectate, trainerii de teatru și arte alăturate și mentorii prezenți la Ideo Ideis Festivalul au învățat toate aceste lucruri unii de la ceilalți.

„Ce mă impresionează cel mai tare la voi este capacitatea voastră de a vorbi despre emoțiile și nevoile voastre, despre lucrurile pe care le trăiți. Aveți o relație foarte bună cu limbajul și cuvintele atunci când vine vorba de introspecție. Știți să vă priviți, iar Ideo Ideis vă oferă ocazia să vă uitați și mai atent în oglinzi. Să vă înconjurați cu ele și să vă vedeți cu totul, din toate părțile. Dar ce e cel mai important să faceți după ce vă vedeți și vă înțelegeți e să dați oglinda la o parte și să acționați în lumea din spatele ei.”, le-a transmis adolescenților Andrei Huțuleac – pentru prima data mentor la Ideo Ideis.

„Un lucru care îmi place la adolescenții de azi și pe care nu l-am văzut la generația mea este capacitatea de a se uni într-o voce comună care urlă: vedeți-ne, suntem aici, fiți atenți la noi! Și o fac într-un mod care vine natural, pe care-l simt justificat. Îi admir foarte mult pentru asta.”, a declarat Maria Obretin, în cadrul seriei de întâlniri cu mentorii, deschise publicului în ultimele zile de festival.

„Este a șaptea ediție Ideo Ideis la care particip, așa că am avut privilegiu de a vedea cum evoluează trupele de la un an le altul. Îi felicit pentru acest lucru pe coordonatorii care au înțeles cât de important este să asculte nevoile adolescenților  atunci când construiesc un spectacol alături de ei.”, a adăugat Pavel Bartoș în cadrul aceluiași eveniment.

Chiar dacă cea de-a 18-a ediție a festivalului a ajuns la final, procesul de creștere și dezvoltare prin intermediul artei va continua pentru liceenii din trupele de teatru. Pentru un an de zile, ei vor putea conta pe îndrumarea și susținerea trainerilor și mentorilor care le-au fost alături la festival. Se vor întâlni periodic, vor primi recomandări culturale, vor dezbate aspecte importante pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.

Ideo Ideis Laboratorul – Artă și cultură pentru toată lumea, pe tot parcursul anului

Experiența artistică de care s-au bucurat în zilele de festival va continua pentru spectatorii din Alexandria în Laborator – programul cultural care îmbogățește peisajul cultural, pe plan local, pe toată durata anului. Lista primelor evenimente confirmate deja pentru luna septembrie în Alexandria include spectacolul DN83, în regia Luizei Mihailescu, invitat de la Centrul de teatru educațional Replika, spectacole, evenimente și ateliere pentru copii, dar și două proiecții de film: Mammalia (r. Sebastian Mihăileanu) și Arsenie. Viața de apoi  (r. Alecu Solomon). Gelu Duminică va fi gazda unei conferințe condimentate muzical de Taraful Marian Mexicanu

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.