Final la înălţime pentru GAUDEAMUS Litoral 2015 
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-la-inaltime-pentru-gaudeamus-litoral-2015/

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2015

Componentă a Caravanei GAUDEAMUS, evenimentul organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, s­-a desfăşurat în perioada 13 ­ 17 august în Mamaia, pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa.

Preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului GAUDEAMUS Litoral a fost doamna Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Conform tradiţiei, ultima zi a târgului a fost dedicată cu precădere câştigătorilor Trofeelor Gaudeamus, premiaţi în acordurile Fanfarei Forţelor Navale.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Litoral 2015 au fost decernate astfel:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului: locul 1 – Editura Nemira, locul 2 – Editura Rao şi locul 3 – Editura Humanitas;

„Cea mai râvnită carte a târgului” a fost desemnată, tot de către vizitatori – volumul „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak, publicat de editura RAO;

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuget liber” – secţiunea publicaţii, postului Neptun TV – secţiunea TV şi site­ului 101ştiri.ro ­ secţiunea online. Deşi instituţia care a primit cele mai numeroase voturi a fost postul Radio Constanţa, acesta nu a intrat în competiţie, dat fiind statutul său de organizator al evenimentului; întrucât rezultatul votului a fost neconcludent, Trofeul Presei – secţiunea radio nu a fost acordat.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Bianca Ghiţă, studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti; premiul, constând în cărţi şi produse cosmetice, a fost oferit de către organizatori.

Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor de vot al publicului, a fost câştigat de doamna Miruna Cobălaş din Constanţa. Acesta este oferit de REGIONAL AIR SERVICES S.R.L ­ Aeroportul Tuzla şi constă într­un zbor cu durata de 30 de minute deasupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care câştigătorul o poate filma şi/sau fotografia. În cadrul Tombolei GAUDEAMUS, au mai fost acordate 9 premii oferite de organizatori, BRD ­ Groupe Société Générale şi Vodafone România.

Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
Numărul vizitatorilor a fost de aproape 9.000;
Numărul expozanţilor a fost de 20, aceştia reprezentând domeniile majore de activitate de pe piaţa editorială românească;
15 evenimente conexe;

• Circa 400 de volume au fost donate de către vizitatori şi Editura Casa Radio în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere.

Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului) iar de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, circa 115.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul a peste 260 de biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii. Volumele donate în acest an la GAUDEAMUS Litoral vor avea ca destinaţie biblioteca Şcolii generale nr. 1 din comuna Ciocîrlia, judeţul Constanţa.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.

21
/12
/16

Cartea „Dragă, mă duc la Charlie” (traducere din limba franceză de Tudorel Urian) a fost publicată anul acesta, la Editura All. Maryse Wolinski (născută în Algeria) este jurnalistă şi scriitoare, soţia caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatele de la revista satirică „Charlie Hebdo”, pe 7 ianuarie 2015.

13
/12
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

12
/12
/16

100 de ani. Atât se împlinesc anul acesta de la plecarea spre Moscova, în 1916, a primului transport din Tezaurul României. Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu trei zile înainte ca un secol întreg să fi trecut de atunci, Editura Humanitas lansează „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, o carte importantă, cea mai amplă publicată până acum pe acest subiect.

09
/12
/16

Revista România literară a desemnat cel mai recent volum al lui Mircea Mihăieş, “Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom), drept „Cartea anului 2016” . Din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Daniel-Cristea Enache, Gabriel Dimisianu, Angelo Mitchievici, Sorin Lavric şi Simona Vasilache.

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm