Finaliştii Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu” 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/finalistii-galei-premiilor-matei-brancoveanu-2021/

Fundaţia Alexandrion anunţă finaliştii Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2021: 5 tineri cu abilităţi şi pasiuni diferite, care au în comun curajul şi determinarea de a iniţia şi coordona proiecte care generează schimbări pozitive importante în comunităţile lor.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2021

Cea de-a şasea ediţie a Galei va păstra formatul iniţiat ȋn 2020. Astfel, ceremonia de premiere, prezentarea proiectelor finaliştilor şi procesul de votare se vor derula în mediul online. Publicul va desemna câștigătorul marelui premiu în valoare de 12.000 euro, dar și câştigătorii celorlalte 4 premii în valoare de 1.500 euro fiecare, oferite de Fundația Alexandrion. Desemnarea câștigătorilor se va face prin vot online pe platforma http://matei-brancoveanu.fundatia-alexandrion.ro/ Gala Matei Brâncoveanu va fi difuzată live, pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Fundației Alexandrion, începând cu ora 19:00.

Selecţia finaliştilor de anul acesta a fost realizată de 5 profesioniști din domenii diferite de activitate, binecunoscuți publicului. Irina-Margareta Nistor, Alexandru Tomescu, Amalia Enache și Gelu Duminică s-au alăturat demersului Fundaţiei Alexandrion şi au nominalizat, ȋn prima etapă, 15 tineri remarcabili prin contribuţia lor la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Finaliștii au fost desemnați prin vot secret de către cei cinci profesioniști, alături de Marinela Ardelean – Global Brand Ambassador Vinars Brâncoveanu.

Fundația Alexandrion invită publicul să urmărească poveştile celor 5 tineri, care vor fi prezentate zilnic pe pagina de Facebook a Fundaţiei şi să voteze favoritul. Procesul de votare va demara pe 28 aprilie, începând cu ora 19:00 pe platforma http://matei-brancoveanu.fundatia-alexandrion.ro şi se va ȋncheia pe 27 mai. Închiderea sistemului de vot va fi anunțată în cadrul Galei, iar clasamentul final va fi prezentat imediat după.

Marele premiu în valoare de 12.000 euro va fi acordat de Fundația Alexandrion finalistului cu cel mai mare număr de voturi. Premiul va reprezenta o parte din resursele necesare pentru achitarea unor cursuri de perfecţionare sau finanțarea unui proiect din sfera de activitate pentru care a fost premiat.

Cei cinci finaliști ai Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu”

Alexandra Tănăsescu (34 de ani) este un jurnalist cu experiență de 14 ani și a lucrat ca reporter la Știrile Pro TV timp de 12 ani. În octombrie 2019 a pus bazele site-ului www.culturaladuba.ro, o platformă de jurnalism independent care promovează cultura și educația prin știri de actualitate, interviuri, reportaje, anchete. Alexandra a demarat proiectul editorial pornind de la convingerea că doar prin cultură și educație societatea poate evolua. Cultura la dubă este acum o comunitate care adună aproximativ 120.000 de cititori/ lună.

Andreea Borțun (30 de ani) este regizor de film și manager cultural. Prin film sau activism, Andreea caută să inițieze proiecte în comunități vulnerabile și să facă vizibile povești ale unor categorii subreprezentate din micul mediu urban și rural românesc. Lumile în care activează și care o inspiră sunt lumile originii ei, sudul său natal. La 15 ani a cofondat ȋn orașul său natal, Alexandria, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Pustnik, rezidența internațională de scenaristică pe care a inițiat-o, este găzduită în sudul rural al României și are atașat un program de educație cinematografică pentru tinerii din satele din jur.

Ovidiu Andriș (33 de ani) este absolvent al Facultății de Muzică din Hamburg, iar din 2017 este președintele și fondatorul Trib’Art- o asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale, cunoscută drept Tribul Artistic. Din poziția de manager cultural, Ovidiu a inițiat și coordonat proiecte remarcabile în domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, Eufonia, Scena din cartier sau Pavilion Muzical, simultan fiind implicat și în producția unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociației TM2023 – Capitala Europeană a Culturii.

Georgiana Ioniță (24 de ani) este o tânără de etnie romă care crede în puterea poveștilor. Face parte din echipa Fundației Agenția Împreună de mai bine de șase ani și lucrează cu peste 500 de tineri romi și neromi, având misiunea de a construi împreună un cadru incluziv pentru toți și pentru fiecare. Anul acesta își va finaliza studiile în cadrul programului de master Cercetarea Sociologică Avansată, Universitatea București. Georgiana ȋşi doreşte ca expertiza pe care o va dobândi să contribuie la îmbunătățirea societății.

Ovidiu Tuduruță (32 ani) are studii juridice și experiență profesională atât în drepturile omului din poziţia de coordonator timp de 5 ani al departamentului pentru tineret din Forumul European al Dizabilității, cât şi consultant în finanțări europene din poziția de fondator și manager al www.packedforfunding.ro . Este fondator și coordonator al proiectului Beesers, un produs tehnologic care asigură asistență medicală la domiciliu.

Fundația Alexandrion a fost înființată că urmare a numeroaselor activități sociale desfășurate de companiile din cadrul Alexandrion Group. Sub umbrela Fundației Alexandrion se derulează proiecte de peste 20 de ani. Fundația Alexandrion urmează evoluția Alexandrion Group. Fundația Alexandrion susține activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu și onorează excelența prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora și Constantin Brâncoveanu International Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundația Alexandrion recunoaște potențialul de dezvoltare al tinerilor, pentru cercetare și realizări excepționale în domeniul lor de activitate. De-a lungul timpului, Fundația și-a pus amprenta și în susținerea performanțelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion premiază performanța internațională a sportivilor români din 2016. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român la Olimpiade, din 2004 până în 2012, în încercarea de a încuraja tinerii sportivi să obțină cele mai bune rezultate.

31
/10
/13

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF aduce, între 11 și 15 decembrie, pe ecranele din capitală, cele mai neconvenționale filme din selecția IDFA – Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, supranumit şi „Cannes-ul documentarului”.

31
/10
/13

O carieră eșuată de pianist concertist renaște în câteva luni, după ce artista se gândește la o strategie de business și postează câteva înregistrări pe YouTube, care ajung să aibă milioane de vizualizări. Este povestea Valentinei Lisitsa, care va concerta săptămâna viitoare la Ateneul Român.

30
/10
/13

Ansamblul Musica Viva (Andreea Butnaru - pian, Andrei Theodoru - clarinet și Florin Mitrea - violoncel) susţine miercuri, 6 noiembrie, de la ora 19.00, un recital la Sala Radio. Spectacolul va fi ca o invitaţie imaginară la dans, pe acordurile pasionale specifice tangourilor lui Astor Piazzolla.

30
/10
/13

Tradiţionalele cursuri de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco între o ediţie şi alta a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ fac obiectul a patru emisiuni care vor fi difuzate în zilele de sâmbătă ale lunii noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 2.

30
/10
/13

„Eu cu cine mă mărit?“, se întreabă Eva din spectacolul „Matrimoniale“ de la Teatrul Nottara şi tot ea oferă răspunsul! Piesa scrisă de Lia Bugnar şi regizată de Diana Lupescu a avut premiera naţională în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, în secţiunea „crize”.

30
/10
/13

Premiat cu Palme d’Or la Cannes, „Adele: Capitolele 1 şi 2”, în regia franco-tunisianului Abdellatif Kechiche, este un film intens despre maturizarea sentimentală şi sexuală a unei adolescente, dar, mai ales, un portret al feminităţii şi al iubirii, dublat de un elogiu al senzualităţii.

30
/10
/13

Între 31 octombrie și 3 noiembrie, patru dintre cele mai bune spectacole care au făcut parte din programul Undercloud, Festivalul de Teatru Independent, vor putea fi revăzute la Muzeul Național al Țăranului Român, în Best of Undercloud.