First Draft și Director’s Cut – cursuri de scenaristică și regie  la Control N
https://www.ziarulmetropolis.ro/first-draft-si-directors-cut-cursuri-de-scenaristica-si-regie-la-control-n/

Dacă eşti pasionat de scenaristică şi dacă eşti curios care sunt secretele meseriei de regizor de film, se poate să te intereseze unul din cele două cursuri cu tradiţie organizate de Asociaţia Culturală Control N.

Un articol de Ziarul Metropolis|24 septembrie 2014

Din luna octombrie, First Draft – atelier de scenaristică pentru începători și Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori îi așteaptă pe toți cei pasionați de film pentru o serie de întâlniri în urma cărora vor rezulta un scenariu de scurt metraj și o nouă receptare a lumii filmului și a meseriei de regizor, în mod special.

Înscrierile pentru cele două cursuri se fac pe adresa [email protected], în limita locurilor disponibile.

first draftFirst Draft este un workshop de scenaristică susținut de scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film, First Draft  își propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film și să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj.

Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare. Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea in portofoliu un prim scenariu de scurt metraj.

Pănă în prezent, Control N a organizat 12 sesiuni ale atelierului de scenaristică First Draft, rezultând peste 150 de prime drafturi de scenarii de scurt metraj.

Cursul de regie de film pentru amatori – Director’s Cut se adresează tuturor pasionaților de film care nu dețin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 ședințe de curs, regizoarea Iulia Rugină, trainerul cursului, își propune să analizeze teoretic toți pașii urmăriți de obicei de un regizor în spunerea unei povești în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înțelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului.

director's cut Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta și analiza secvențe din filme de lung metraj, se vor prezenta noțiuni ce țin de scenariu, concepția regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii și implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.

Director’s Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanți și trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accent pe auto-cunoaștere și se va analiza pas cu pas “mecanismul” generării emoției creative a participanților.

După fiecare ședință, participanții vor primi o temă pentru acasă. Fiecare temă va fi discutată în ședința următoare, împreună cu trainerul și ceilalti participanți. Stilul de lucru este unul informal, sunt încurajate discuțiile și părerile personale, într-o atmosferă de lucru prietenoasă și deschisă.

INFO

Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc marțea, în perioada 7 octombrie – 25 noiembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, iar cele din cadrul Director’s Cut vor avea loc lunea, în perioada 20 octombrie – 8 decembrie 2014.

Cursurile sunt organizate la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.