FITS XXII / Festivalul de Teatru de la Sibiu declanşează Big Bang-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-xxii-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu-declanseaza-big-bang-ul/

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va debuta vineri, 12 iunie a.c., cu un spectacol de stradă grandios produs de compania franceză Plasticiens Volants. Evenimentul va avea loc în Piaţa Mare din Sibiu, iar intrarea este gratuită.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

FITS XXII  / „Pregătim o ediție matură, cu promisiunea celui mai complex festival de artele spectacolului organizat vreodată pe teritoriul țării noastre. Sibiul este scena unui oraș european, un oraș care știe cum să își păstreze frumusețea și suntem mândri de asta.”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu.

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 12 – 21 iunie 2015.

După ce au deschis Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, Cupa Mondială din 1998 și ediția din 2003 a Turului Franței, artiştii francezi ai trupei Plasticiens Volants au devenit cunoscuţi în întreaga lume pentru reprezentaţiile originale de stradă în care personajele gigantice prind viaţă cu ajutorul heliului.

Compania se va afla pentru cea de-a doua oară la Sibiu, după ce în 2008 au susținut trei reprezentații în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Anul acesta artiștii francezi vor dirija pe cerul de la Sibiu structuri gonflabile gigantice, în două spectacole de muzică și lumini care se combină cu efecte pirotehnice: „Big Bang” (vineri, 12 iunie) și „Little Nemo in Slumberland” (duminică, 14 iunie).

„Big Bang” este o saga vizuală impresionantă despre nașterea Universului, în care își dau întâlnire artiști pe picioroange și personaje gonflabile suspendate într-o coregrafie aeriană ce îți taie răsuflarea.

Pentru dezvoltarea acestui spectacol artiștii francezi au avut nevoie de trei ani astfel încât să proiecteze și să testeze structurile gonflabile, ce pot depăşi chiar şi 15 metri lungime. „Little Nemo in Slumberland” este un spectacol cu păpuși gonflabile cu o înățime de 10 metri, ce vor fi dirijate FITSdeasupra publicului pentru a da frâu liber imaginației.

Micul Nemo este un personaj de desene animate creat de Winsor McCay în 1905 și promovat într-o serie de schițe în New York Herald Tribune. Spectacolul de la Sibiu recreează o lume a viselor și a culorilor în care au loc, cu un umor subtil, cele mai neobișnuite călătorii ale subconștientului.

Pentru spectacolele din Piața Mare din Sibiu organizatorii vor aduce peste 600 de metri cubi de heliu și vor mobiliza o echipă tehnică formată din peste 35 de ingineri și mânuitori.

FITS XXII – Zece zile de spectacol total

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu își propune să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel.

Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme în peste 60 de spaţii, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri şi clasicele săli de spectacol.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).

Programul celei de-a XXII-a ediţii va fi disponibil pe siteul festivalului, în luna aprilie.

Foto: FITS XXII, Constantin Chiriac – sibfest.ro

26
/06
/22

Oana Pellea și Patrick Le Mauff, Tompa Gábor și Dragoș Buhagiar, într-un masterclass de actorie, regie și scenografie, cu spectacolul „Scaunele“, de Eugène Ionesco, producție a Théâtre national du Luxembourg, prezentată în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (24 iunie – 3 iulie).

25
/06
/22

Acum, când e război, când drepturile omului sunt călcate în picioare, când America se întoarce în Evul Mediu, când totul este profit, când meritocrația e subiect de batjocură, când educația e anihilată, când totul devine inaccesibil, când cei mai vulnerabili suferă, când nu mai există speranță, când șocul, crima, terorismul, lăcomia sunt mlaștini prin care trebuie să navigăm abia ținându-ne respirația la suprafață, în momentul ăsta de care acum și peste câteva generații trebuie să ne fie rușine, oare cine mai poate vorbi și despre iubire?

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

24
/06
/22

UNITER și Radio România Cultural lansează astăzi o campanie care cuprinde secvențe video și audio din testimonialele marilor artiști prezenți pe scenele celor 29 de ediții ale Galei Premiilor UNITER. Redăm mesajul UNITER care anunță noua campanie.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

22
/06
/22

„Cancún”, noul spectacol care se poate vedea la Teatrul Nottara regizat de Felix Alexa, unul dintre cei mai experimentați și importanți regizori ai noștri, prezintă publicului cuplurile: Reme - Vicente (Cerasela Iosifescu - Gabriel Răuță) și Laura - Pablo (Ada Navrot - Alexandru Jitea) într-un hotel frumos dintr-un loc exotic, care sărbătoresc prietenia și cel de al 25-lea an consecutiv de vacanță împreună.

22
/06
/22

Festivalul Statuilor Vivante, o nouă secțiune inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va oferi publicului 40 de reprezentații ale celor cinci spectacole din cadrul Proiectului „Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare și susținut de JTI România.