Flamenco La Historia cu Tiberiu Gogoanţă şi Pilar Diaz Romero
https://www.ziarulmetropolis.ro/flamenco-la-historia-cu-tiberiu-gogoanta-si-pilar-diaz-romero/

Flamenco este o muzică aparte, dublată de o filosofie a vieţii învăţată pe viu, de către locuitorii regiunii Andaluzia, din Sudul Spaniei, din perioada prigoanei la care au fost supuşi cei mai sărmani dintre ei.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2014

Este muzica sfâşietoare a deznădejdii, a tristeţilor profunde, transformată în timp într-o muzică a libertăţii şi a victoriei. În genurile ei grave, muzica flamenco vorbeşte despre însăşi viaţa omului simplu, cu bucuriile şi necazurile lui, cu visurile lui la care nimeni nu-l poate obliga să renunţe.

Filosofia condiţiei umane reflectată în muzica flamenco a fost şi este în continuare teoretizată de mari spirite ale lumii, nu exclusiv de origine spaniolă, deşi Federico Garcia Lorca, prin volumul său de poeme „Poema del cante jondo” („Poema cântului andaluz”) (1931), se identifică cu acest mod de exprimare a sentimentelor.

afis

O poezie despre moarte, asemenea muzicii flamenco, dar care celebrază viaţa. La fel, celebrul compozitor Manuel de Falla şi filosoful Miguel de Unamuno recunosc în muzica flamenco motivaţia dăinuirii vieţii şi a dorinţei de a lupta şi a învinge.

Tiberiu Gogoanţă a ales să transmită, de mai mult timp, în România, multitudinea şi profunzimea acestor trăiri prin armoniile chitarei, iar Pilar Diaz Romero, prin cântec şi dans.

Doi artisti valoroşi si-au propus să popularizeze acest spectaculos gen muzical în România, pentru că nimeni nu a făcut-o până acum, deoarece puţini au studiat (până în prezent) originile şi rădăcinile lui direct la sursă, adică în Spania.

Pentru că muzica flamenco este din ce în ce mai îndrăgită în toată lumea, pe toate continentele, pătrunzând chiar în filarmonici şi săli de operă, artiştii au considerat că au toate şansele de a o face cât mai cunoscută şi la noi, mai ales pentru că ea are acest mesaj general, uman: pentru visul tău, indiferent ce s-ar întâmpla, trebuie să lupţi până la capăt!

Toată această poveste o puteţi trăi La Historia de Sudamerica, în Centrul Vechi al Bucureştiului, în fiecare vineri seara.

Vineri, 23 mai, de la ora 20.30, Pilar Diaz Romero şi Tiberiu Gogoanţă vor susţine un concert cu intrarea liberă.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.