România participă pentru prima oară la jazzahead! Bremen 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-participa-pentru-prima-oara-la-jazzahead-bremen-2023/

Institutul Cultural Român organizează prima participare cu stand a României la jazzahead! Bremen, Germania, unul dintre cele mai importante târguri internaţionale destinate profesioniştilor şi artiştilor din lumea jazzului, în perioada 27-30 aprilie 2023.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2023

jazzahead! Bremen reprezintă cel mai mare eveniment internațional organizat în Europa și dedicat profesioniștilor din lumea jazz-ului, având o istorie de peste 20 de ani în realizarea și menținerea legăturilor de colaborare, atât la nivel de instituții, cât și la nivel de organizații partenere și actori individuali sau reprezentanți ai celor mai mari festivaluri internaționale de jazz din lume. La jazzahead! iau parte reprezentanți instituționali ai țărilor participante cu stand, directori de festivaluri de jazz din rețeaua Europe Jazz Network și nu numai, artiști, reprezentanți de case de discuri, agenții, organizatori de festivaluri, bookeri și reprezentanți mass-media, jurnaliști culturali și este considerat de vizitatorii profesioniști din întreaga lume „reuniunea familiei jazzului mondial”.

Formatul târgului presupune desemnarea anuală, prin rotație, a unei țări cu statut de invitat de onoare. Germania deține acest titlu în 2023 și beneficiază de un stand aparte, de o serie de evenimente dedicate, dar și de o vizibilitate sporită. De-a lungul timpului, au fost prezenți peste 3.000 delegați din 64 de țări invitate. La ediția din 2019 au fost prezenți peste 25.000 de vizitatori. Pe durata pandemiei a fost dezvoltată și o platformă media de promovare a artiștilor prezenți în cadrul componentei de showcasing a festivalului, dar și a celor prezenți la scena din cadrul târgului.

Prin asumarea rolului de organizator al standului României, ICR poate aduce, pentru prima oară într-un cadru formal, profesioniști din România, responsabili de organizarea festivalurilor internaționale de jazz, artiști de jazz (și nu numai), actori importanți din domeniul producției muzicale, al jurnalismului cultural și al celui specializat muzical, dar și alți parteneri implicați în industrie. Un astfel de eveniment le va pune la dispoziție, într-o manieră organizată, posibilitatea de a crea noi legături internaționale, de a se plasa într-un context profesional actual, dar și de a identifica noi posibilități de colaborare pe termen mediu și lung.

Institutul Cultural Român va oferi tuturor profesioniștilor din domeniu (promotori, artiști, directori sau reprezentanți ai festivalurilor de jazz din România, jurnaliști culturali și muzicali etc.) posibilitatea de a-și prezenta materiale de promovare (de preferință în limba engleză), sub format print sau digital. Pe lângă partea de promovare, profesioniștii interesați pot trimite și prezentări în format video și/sau audio, dar și alte materiale relevante pentru activitățile desfășurate, toate acestea urmând a fi preluate de ICR, expuse și prezentate în cadrul standului României.

Selecția acestor materiale revine în totalitate profesioniștilor. Materialele discografice cu caracter gratuit, aduse pentru prezentare (de preferință în număr de 10 pentru CD-uri și/sau alte materiale), broșurile, respectiv afișele sau flyerele vor fi aduse și predate, pe baza unui document semnat de predare-primire, la sediul central al ICR din Aleea Alexandru, nr. 38, București în intervalul orar 10:00 – 14:00, sau trimise prin poștă, la adresa de corespondență: Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824, București, România. În cazul expedierilor poștale, vă rugăm să adăugați în colet un document de predare-primire semnat de expeditor, care va conține o listă detaliată cu materialele trimise. Expedierile se vor face cu mențiunea: în atenția echipei de organizare a jazzahead! Bremen 2023. Niciunul dintre aceste materiale nu va putea fi folosit sau reprodus de Institutul Cultural Român fără acordul explicit scris din partea celor care le-au furnizat. Atât materialele depuse la sediu, cât și cele trimise prin poștă, vor primi confirmare de primire din partea echipei de organizare și vor fi trecute în lista oficială de prezentare a scenei românești de jazz, cu obligația de a fi prezentate pe toată durata târgului la standul României. Termenul limită de depunere a acestor materiale este: 18 aprilie 2023.

Materialele digitale vor fi trimise pe adresa [email protected] și vor conține următoarele: portofoliu/prezentare în limba engleză, linkuri către materialele discografice în format digital, fotografii profesionale, alte elemente considerate relevante de către expeditor. Aceste informații vor fi prezentate în cadrul standului și vor fi incluse în kitul de prezentare și promovare a jazz-ului din România.

Promotorii și artiștii, respectiv reprezentanții festivalurilor de jazz din România care doresc să participe la târg sunt rugați să consulte regulamentul oficial de participare.

Toate formalitățile legate de participarea la târg vor fi discutate direct cu organizatorii jazzahead!, respectiv Messe Bremen, cheltuielile de participare fiind suportate integral de cei interesați. Institutul Cultural Român se oferă să pună la dispoziție spațiul standului României pentru toate întâlnirile, sesiunile de prezentare și pentru orice alte inițiative și nevoi ale participanților români la acest târg.

Considerăm că participarea la jazzahead! Bremen este un prilej important de afirmare și validare a scenei profesionale de jazz din România. Îndemnul și intenția noastră este să folosim această posibilitate pentru organizarea și consolidarea breslei profesioniștilor și artiștilor din acest domeniu.

Pentru orice alte informații, dar și idei referitoare la acest eveniment, vă stăm la dispoziție la adresa de e-mail: [email protected].

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.