Florentina Ciuverca a obţinut noua bursă Alex. Leo Şerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/florentina-ciuverca-a-obtinut-noua-bursa-alex-leo-serban/

Jurnalista Florentina Ciuverca este beneficiara celei de-a doua ediţii a bursei Alex. Leo Șerban.

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2013

Jurnalista Florentina Ciuverca este beneficiara celei de-a doua ediţii a bursei Alex. Leo Şerban.

Inițiată în 2012 de Festivalul Internațional de Film Transilvania și Romanian Film Initiative în memoria unei personalități marcante a cinemaului românesc, bursa este acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat şi remarcat în zona de jurnalism şi / sau critică de film.

Florentina Ciuverca va beneficia pentru 2 săptămâni de contextul profesional şi creativ al festivalului Making Waves din New York în decembrie 2013 şi de un sejur profesional în 2014 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare şi diurnă.

Pe lângă participarea la aceste două festivaluri, bursa oferă acces la resurse de specialitate și întâlniri profesionale cu reprezentanţi din industrie.

Boardul TIFF și Making Waves a dorit să ofere această oportunitate unui jurnalist care, în 2013, a dovedit, prin curajul și profesionalismul reportajelor de investigaţie în dosarul CNC, o deosebită responsabilitate și etică  profesională. Considerăm, de asemenea,  că Florentina Ciuverca este și un remarcabil jurnalist/reporter în domeniul cinematografiei.

O bursă in memoriam Alex. Leo Șerban pentru Florentina Ciuverca

Bursa Alex. Leo Şerban este o inițiativă menită să conserve și să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștinte în domeniul cinematografiei și de a se integra cât mai bine în sistemul cinematografic internațional.

Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale scriitorul și criticul Alex. Leo Serban.

Florentina Ciuverca obtine bursa Alex Leo Serban

Criticul de film Alex. Leo Șerban (1959-2011)

Absolventă a Universității „Al. I. Cuza”din Iaşi, Florentina Ciuvercă a studiat filmologia la Universidade da Beira Interior din Portugalia, în timpul unei burse Socrate-Erasmus. A debutat în jurnalism scriind pentru revista „Opinia studențească”. Este fondator şi editor al publicaţiei online de cinema Filmreporter.ro, proiect premiat de Asociația Criticilor de Film din România cu Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică, anul acesta.

Corespondentă la Festivalul de la Cannes, la Veneţia, Roma sau TIFF, a fost jurnalistă pe domeniul Cultură la „Evenimentul zilei”, între 2006 şi 2010, și autoare a numeroase interviuri cu personalități din film și literatură. A fost nominalizată la prima ediție a bursei „Alex. Leo Șerban”.

Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru.

Info: 

Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc în perioada 29 Noiembrie- 3 Decembrie la Film Society of Lincoln Center și în perioada 5-10 Decembrie la Jacob Burns Film Center.

Foto credit: Vlad Plaiasu, Florentina Ciuverca

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.