Florian Pittiş – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/florian-pittis-curiozitati-esentiale/

„N-aveţi decât să mă invidiaţi, dar eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viaţa de la capăt” – Florian Pittiş. Actorul, regizorul, traducătorul, interpretul de muzică folk şi realizatorul de emisiuni radio Florian Pittiş s-a născut într-o zi de 4 octombrie (1943), la Bucureşti, şi s-a stins din viaţă pe 5 august 2007, în acelaşi oraş.

Un articol de Petre Ivan|6 august 2018

Iată, aici, câteva curiozități (esențiale) despre cel alintat Moţu’, omul complex, inegalabil prin generozitate şi naturaleţe, o voce de neuitat care a adunat în ea toate misterele şi sensibilităţile lumii.

  • s-a născut la 4 octombrie 1943, la Bucureşti, fiind singurul fiu al unui pilot aviator, Nicolae Pitiş, comandant de escadrilă şi al Anei Pitiş, secretară de şcoală, casnică şi apoi croitoreasă, cea care ”semănând cu Danielle Darieux”, dorise – dar familia nu-i permisese – să devină actriţă.
  • numele său de familie a ajuns să fie scris cu doi de „t” dintr-o greșeală a angajatului stării civile, care pur şi simplu a completat eronat certificatul său de naștere.
  • la vârsta de 4 ani a debutat în teatru pe scena Teatrului Savoy în spectacolul „Congresul puştilor”
  • a frecventat grădiniţa în limba română, dar şi cea de la „Maison des Français”, unde, îmbrăcat fiind în costum popular, înregistrează primul „succes” muzical cu interpretarea „Pe Mureş şi pe Târnave”

    Florian Pittiș și Mariana Mihuț

  • în clasa a IV-a a pus în scenă actul III din „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, repartizându-şi rolul cetăţeanului turmentat.
  • ca licean la „Gheorghe Lazăr”, se întâlneşte cu neuitatul actor Petre Gheorghiu, în calitate de conducător al cercului dramatic al elevilor – din care mai făceau parte viitori actori, ca Dan Tufaru, Aimee Iacobescu şi alţii.
  • în 1956 începe să frecventeze restaurantul „Ceahlăul”, care se afla în colţul străzii pe care locuia, locul unde a ascultat o formaţie care cânta „Rock Around the Clock”, al lui Bill Haley, la acordeon, ţambal şi la nai. A fost momentul în care Florian Pittiș s-a îndrăgostit de muzica rock.
  • în 1958, a făcut figuraţie în spectacolul „Omul cu mârţoaga”, la Teatrul Naţional din București.
  • a picat examenul de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti din cauza unor probleme de dicţie…
  • intră la Politehnică şi lucrează, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra, unde va vedea de o sută şi ceva de ori „Cum vă place”, sau „D-ale carnavalului”, perioadă în care învaţă spectacolele pe dinafară, studiind intens arta unor mari actori ca Jules Cazaban, Ştefan Ciubotăraşu, George Mărutză, Clody Berthola şi alţii.
  • în același timp ia lecţii de dicţie, îşi corectează rostirea, iar într-un caz de forţă majoră, când un actor lipseşte, Liviu Ciulei îl invită să preia un rol, deja învăţat, din „Cum vă place”.

  • se înscrie din nou la examenul de admitere la IATC, intră fără probleme și termină Institutul ca șef de promoție
  • este angajat la Televiziunea Română, apoi la Teatrul Bulandra, unde va interpreta numeroase roluri, mai ales în spectacolele lui Liviu Ciulei. Concomitent demarează propriile spectacole de poezie şi muzică, dedicate tinerilor.
  • începe să poarte părul lung în anul 1971, moment în care declară că nu are de gând să renunţe la el, chiar dacă în acele vremuri, astfel de rebeli nu erau bine văzuţi.
  • în perioada de glorie a divertismentului TV este parte a renumitului trio de neuitat Pittiş – Dan Tufaru – Anda Călugăreanu, sub bagheta lui Alexandru Bocăneţ, -,
  • în 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri

  • a asigurat dublajul de voce în seria „Aventurile Ursuleţului de Pluş”, şi în filmul „Marea Aventură a Porcuşorului”, în rolul lui Winnie de Pluş.
  • a fost membru şi purtător de cuvânt în Marea Lojă Națională din România
  • a tradus în limba română textele unora din cântecele lui Bob Dylan, printre care: „A Hard Rain’s A-Gonna Fall”/”Va veni iar o ploaie grea”, „Death is Not the End”/”Sfârşitul nu-i aici”, sau „Rainy Day Women”/”Toţi suntem puţin luaţi”.
  • s-a căsătorit, în martie 1999, cu Niculina Anda, de profesie educatoare.
  • a fost membru şi preşedinte al Senatului Clubului Aristocratic al Rapidului, fiind un susţinător declarat al acestei populare echipe de fotbal
  • a fost una dintre vocile consacrate ale îndrăgitei emisiuni „Teleenciclopedia”
  • a fost un fumător pătimaş de Carpaţi fără filtru
  • în 2006, a fost diagnosticat cu o boală gravă, cancer de prostată, care avea să-i macine trupul şi să-i grăbească sfârşitul.
  • în noiembrie 2015, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât, în unanimitate, ca, în amintirea sa, strada Gina Patrichi din zona Aeroportului Băneasa să se numească „Florian Pittiş”.
  • Foto: Florian Pittis – facebook 
28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).