Florin Piersic şi Draga Olteanu Matei, la lansarea cărţii lui Grigore Gonța
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-si-draga-olteanu-matei-la-lansarea-cartii-lui-grigore-gonta/

Grigore Gonţa, regizor, actor şi fost director-adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti, îşi lansează romanul „Asta-i viaţa!” în foaierul Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” Iaşi, joi 2 iulie, începând cu ora 18:00.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2015

La eveniment vor participa personalități din domeniul teatral și literar. Invitați speciali: Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Claudiu Bleonț, Eugenia Maci.

„Nu știu ce m-a făcut să scriu această carte! Poate tinerețea! Sau a doua tinerețe! Sau curajul libertății lăuntrice al bucuriei de viață pe care o aveam în prima tinerețe și care acum mă surprinde cu vigoarea fanteziei, la fel de nestăvilit ca atunci”, scrie autorul Grigore Gonța.

Romanul reprezintă o aventură în memoria protagonistului, Cristi, în care sunt țesute istoria, dragostea, cariera și emoțiile puternice. Povestea a doi prieteni, unul dirijor iar celălalt plastician, a căror prietenie durează 70 de ani, în contextul istoric al Bucureștiului anilor 1940 – 2010.

”După ce am scris scenarii de radio și televiziune, nenumărate variante scenice ale unor piese de teatru, după dramatizări de

Grigore Gonța şi cartea sa, Asta-i viaţa!

Grigore Gonța şi cartea sa, Asta-i viaţa!

romane, iată-mă acum autor al unei cărți – roman, frescă, dar plină de viață.”, mai spune Gonţa.

Dotat cu o inteligență actoricească rar întâlnită, regizorul Grigore Gonța, efervescent, profund documentat și vizionar, a dăruit teatrului românesc spectacole de păstrat în amintire. Datorită acestor calități se află în panoplia de elită a acestei țări. –Marin Moraru, actor

Despre Grigore Gonța

Autorul Grigore Gonța este actor, regizor, fost profesor universitar și director general al mai multe teatre, printre care și director-adjunct al Teatrului Național din București și societar de onoare al Teatrului Național din București.

De-a lungul carierei de actor, a jucat nenumărate roluri în piese de comedie și în seriale TV, iar ca regizor a pus în scenă numeroase piese în teatre din țară și din străinătate.

Foto: Florin Piersic,  Draga Olteanu Matei, Grigore Gonța

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.