Florin Zamfirescu, 69!
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-zamfirescu-69/

“Pasiunea pentru meseria asta m-a urmărit toată viaţa. M-a terorizat, chiar. De-a lungul vieţii, am avut trei divorţuri. Niciunul dintre ele nu m-a dat peste cap în aşa măsură încât să-mi ratez măcar o parte a carierei… Nu am amestecat niciodată meseria cu viaţa particulară.” – Florin Zamfirescu. Aplaudat în zeci de spectacole şi lăudat pentru cele peste 30 de roluri interpretate pe marele ecran, actorul Florin Zamfirescu împlineşte, astăzi, 69 de ani!

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2018

Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, județul Vâlcea, într-o familie pasionată de literatura și arte: mama sa adora poezia, tatăl era învățător și directorul Casei de Cultură din Călimănești, iar sora sa cocheta cu teatrul.

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune.

În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Au urmat „De ce trag clopotele Mitică” (1981), Moromeții (1988),”Senatorul melcilor”, Orient Expres, Filantropica etc.

După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon. Începând din 1996 predă, ca profesor, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Cotescu m-a luat de pe stradă, în 1974, şi m-a întrebat: «Tu nu te-ai gândit să predai? Nu ţi-e poftă? Hai cu mine…» Şi m-a împins pur şi simplu într-o clasă. Apoi, după o vreme, mi-am dat seama că îmi place şi că pot. – Florin Zamfirescu

A jucat în zeci de piese de teatru, a avut peste o sută de apariții  în piese radiofonice  și a apărut în peste 30 de filme, în multe dintre acestea, cu roluri memorabile: „Filip cel bun”, „Dincolo de pod”, „Actorul și sălbaticii”, „Iarba verde de acasă”, „Moromeții”, „Pădurea de fagi”, „Năpasta”, „Moartea domnului Lăzărescu” etc.

Am fost întotdeauna conştient că, trăind în România, atât cât am jucat, nu am avut o şansă prea mare, dar dacă mă năşteam într-o altă ţară eram un model, luam Premiul „Oscar”. – Florin Zamfirescu

De-a lungul carierei sale de peste 4 decenii a primit numeroase premii, medalii de onoare și diplome de excelență, printre acestea: doua premii de excelență pentru interpretare Ordinul Național PENTRU MERIT în grad de Cavaler și Premiul pentru excelență in Cinematografia Română

Tată de vacanță…

Florin Zamfirescu a fost căsătorit de trei ori, prima dată pe vremea când avea doar 25 de ani.

Florin si Vlad Zamfirescu

„Ne-am căsătorit când mama lui Vlad era însărcinată în luna a cincea, tocmai pentru că urma să aibă un copil. În concepția mea, nu era normal ca un copil să se nască fără tată. Deși nu eram de acord unul cu celalalt în multe privințe, o iubeam. Ma iluzionam juvenil că o voi schimba”, a povestit, într-un interviu recent, actorul care împlinește astăzi 69 de ani.

Din cea de-a doua căsnicie, cu actrița Valeria Sitaru, Florin Zamfirescu are cel de-al doilea copil, pe Ștefana, actriță de filme de televiziune și colegă de catedră cu tatăl său, la Academia de Teatru și Film.

De cea de-a treia soție a sa, actrița Cătălina Mustață, alături de care a conviețuit 21 de ani, Florin Zamfirescu a divorțat în 2012.

„N-am fost un tată bun niciodată. Am norocul unor copii de excepție, sunt mândru de ei și am și motive. Numai că mi-am iubit și îmi iubesc atât de mult meseria, încât întotdeauna, spre suferința lor, am pus-o mereu pe primul loc. Din cauza asta mi-am neglijat cumva copiii. Am fost cumva un tată de vacanță” – Florin Zamfirescu

Foto: Florin Zamfirescu – Simion Buia, facebook

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.