Focus Copel Moscu şi un omagiu Lucian Pintilie, la a patra ediție a ZFR Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/focus-copel-moscu-si-un-omagiu-lucian-pintilie-la-a-patra-editie-a-zfr-chisinau/

Unul dintre cei mai importanţi autori români de filme documentare, Copel Moscu, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care îi va aduce totodată un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, prin proiecţia filmului „Reconstituirea”.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2018

În cadrul secţiunii Focus a ZFR vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80 şi interzise de cenzura comunistă: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988).

Spectatorii vor avea șansa să vadă, de asemenea, un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii `90, „Am ales libertatea” (1992), care discută soarta emigranţilor români în ţări din Vest, imediat după Revoluţia din 1989, precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Filmul este portretul unui pictor naiv care la 70 de ani vrea să devină student la Arte.ZFR Chişinău

Copel Moscu va susţine totodată un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), deschis deopotrivă specialiştilor şi cinefililor.

Născut în 1953 la Piatra Neamț, Copel Moscu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, apoi s-a angajat la Studioul de Film Documentar „Alexandru Sahia”.

 El este considerat unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în documentarul românesc al anilor ’80 şi un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic, în filme subversive şi controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ, o critică energică a regimului comunist.

În cadrul secţiunii Retro, ZFR îi va aduce, de asemenea, un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani. Lucian Pintilie s-a născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia. El lasă în urmă o serie de spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, care au făcut istorie, iar opera sa cinematografică a fost una din cele mai importante din estul Europei.

Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecţie specială capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. În 2018 se împlinesc totodată 50 de ani de la filmările pentru „Reconstituirea”, care au avut loc în 1968.

În secțiunea de filme noi, şapte dintre cele mai de succes lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la ZFR Chişinău, eveniment care va avea loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful ODEON.

Din selecţia din acest an fac parte „Un pas în urma serafimilor”, proiectat în prezenţa regizorului Daniel Sandu, „Pororoca”, de Constantin Popescu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude”, „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, proiectat în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, „Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, şi documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă, în limita locurilor disponibile.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și Casa de Producție ROVA FILM din România.

Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Foto: ZFR Chişinău – facebook

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.