Fotograful Horia Manolache, la a XIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotograful-horia-manolache-la-a-xiii-a-editie-a-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-si-design-de-la-florenta/

În perioada 23-31 octombrie 2021, la Fortezza da Basso din Florenţa, va avea a XIII-a ediţie a Florence Biennale – Bienala Internaţională de Artă Contemporană şi Design de la Florenţa, festival ce reuneşte peste 450 de artişti din circa 65 de ţări şi peste 1000 de opere expuse.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2021

Tema ediției din acest an este Eternal Feminin. Concepts of feminity in contemporary art and design / Eternul feminin. Concepte de feminitate în arta și design-ul contemporan.

Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma susține, la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența, participarea fotografului Horia Manolache, selectat de organizatorii Bienalei pentru a expune două dintre lucrările sale fotografice: Maria II of Portugal și Leopold Duke of Brabant.

Cele două lucrări fotografice fac parte din proiectul Repainting History, despre care Horia Manolache spune: „Am continuat să fotografiez oameni care s-au dezrădăcinat din casele lor din cauza războiului, a sărăciei sau a lipsei de perspective și au ajuns în țări foarte diferite de ale lor, sub identitate de refugiat. Am completat apoi călătoria lor fizică cu o oportunitate de a călători în timp, sub o identitate regală. Portretele clasice ale liderilor politici europeni sunt înlocuite de imagini cu imigranți care îmbracă haine regale și pozează pentru a provoca spectatorul la un exercițiu mental: ar fi ceva în neregulă cu privire la aceste imagini? Încerc să vă exersez mintea, eliberându-i de îngrădirile nefondate ale prejudecăților și confruntându-i cu o realitate alternativă pentru a încuraja spectatorii să interpreteze un adevăr contemporan: noi versus ei”.

Horia Manolache, fotograf și regizor, având un stil original, surprinde frumusețea cotidiană, lăsând loc spectatorilor să interpreteze propria lor poveste. Lucrările sale pot fi văzute în publicații editoriale și galerii de artă. A realizat proiectele fotografice „Viața din sens opus”, „The chairs”, „The prince and the pauper”, „Mâini de copii”, „Ultimele fabrici comuniste”, „Repainting history”. A organizat gala caritabilă „Mână cu mână” la Hilton Garden Inn. Lucrările lui au fost publicate în Rangefinder, Huffington Post, METRO News, CNN Arabic și văzute la Corden Potts Gallery, Rayko Gallery,4×5 Gallery, Espace Beaurepaire, Le Magasin de Jouets Galerie, Photoplace Gallery, De Young Museum San Francisco, France Cultural Center (Thailanda) și altele. Volumul „The Prince and the Pauper”, publicat în 2017, a fost nominalizat în același an la premiul ViennaPhotoBookAward.

Absolvent al Academiei de Arte din San Francisco în 2018, a obținut o serie de distincții onorifice și premii precum: Prix de la Photographie Paris (2014); International Photography Award– IPA: 1st Place / Editorial/Personality(2015); 1st Place Winner at Longford art photography(2015); Forbes 30 under 30(2016); Lorenzo il magnifico award– Florence Biennale (2017); selectat pentru The Eddie Adams Workshop(2018); Unica Social Implication Award(2019) șipentru Felix Schoeller Photo Award 2019.

Mai multe informații despre activitatea fotografului Horia Manolache pot fi găsite accesând site-ulhttps://www.horiamanolache.com/.

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.