„Foxtrot”, filmul de deschidere a ediției TIFF 2018, din 8 iunie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/foxtrot-filmul-de-deschidere-a-editiei-tiff-2018-din-8-iunie-in-cinematografe/

„Foxtrot”, drama controversată inspirată de conflictul israeliano-palestinian, este poate unul dintre cele mai bune filme din ultimul an. La scurtă vreme de la lansarea în cadrul festivalului de la Veneţia, filmul şi-a câştigat locul în istorie.

Un articol de Liliana Matei|21 mai 2018

Povestea lui Samuel Moaz, care îi are în centrul acțiunii pe soldații, tații și fiii națiunii, este una amuzantă, tragică, și una care nu ia prizonieri. „Foxtrot” va deschide TIFF 2018 în prezența regizorului Samuel Moaz, urmând să ajungă în cinematografele din România începând cu 8 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Einstein spunea despre coincidență că este modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim. Foxtrot reprezintă dansul unui om cu propria soartă. Este o parabolă filosofică ce încearcă să deconstruiască acest concept vag, ‘soarta’, printr-o poveste despre tată și fiu. Ei sunt departe unul de celălalt, dar, în ciuda acestei distanțe și a separării totale dintre ei, aceștia își schimbă reciproc soarta. Provocarea pe care mi-am asumat-o pentru mine însumi a fost să tratez decalajul dintre lucrurile pe care le putem controla și cele care nu țin direct de controlul nostru.” […] “Structura unei tragedii grecești în trei secvențe mi s-a părut o platform ideală pentru a-mi reda ideea”, spune regizorul Samuel Moaz despre film.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu „Foxtrot”.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Foxtrox” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja – 16 premii, acompaniate de 14 nominalizări. Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu “Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF și ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe. De asemenea, “Lebanon” a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția.

„Foxtrot”

„Foxtrot” va fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.

În cadrul ediției de anul acesta a TIFF, Transilvania Film va mai aduce o selecție de filme importante pe marele ecran. Printre acestea se numără „Banii sunt bani”, „Copacul vrajbei noastre”, „Maria by Callas”, „România neîmblânzită” și „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”.

În filmul „Banii sunt bani”, trei tineri, disperați să scape de problemele financiare, vor să dea lovitura furând o valiză de bani a unui tip înstărit din Le Harvre. Ce nu știu ei este că tocmai au jefuit un politician corupt și că banii din valiză provin din afaceri criminale.

„Copacul vrajbei noastre” ne prezintă povestea unui tată, Atli, care se luptă pentru dreptul de a-și vedea fiica după despărțirea de Agnes, mama fiicei sale. Atli se mută cu părinții săi, care se află într-o ceartă continuă cu vecinii, subiectul disputei fiind arborele din curte.

Filmul Maria by Callas”, ne oferă oportunitatea, la patru ani de la moartea celei mai faimoase cântărețe de opera din istorie, să îi ascultăm povestea în propriile ei cuvinte. Filmul ne pune la dispoziție filmări inedite, fotrografii nemaivăzute până acum, filme de familie pe Super 8, înregistrări live private, scrisori intime și rare de arhivă văzute pentru prima oară în culori.

România neîmblânzitâ” ne așteaptă cu o proiecție în aer liber, duminică, 27 mai, de la ora 21:45. Un proiect unic, de proporții uriașe, care și-a propus să dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, însă extrem de fragilă. Documentarul a avut un success considerabil, aducând 56.462 de spectatori după numai 5 săptămâni în sălile de cinema.

„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” va avea premiera mondială la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediții a TIFF, unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului îl descrie drept: „Un debut foarte temerar, făcut pentru generația Facebook, Twitter. Este primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană”.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.