Francis Bacon – lucrare vândută cu 142 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/francis-bacon-lucrare-vanduta-cu-142-milioane-de-dolari/

Tripticul ,,Three Studies of Lucian Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2013

Tripticul „Three Studies of Lucian Freud“, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Capodopera, care îl reprezintă pe Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, este considerată una dintre cele mai importante serii de picturi ale artistului britanic.

Tripticul „Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucien Freud” este format din trei tablouri în care Lucian Freud apare în trei ipostaze diferite. Cele trei tablouri au fost pictate în anul 1969 la Colegiul regal de artă din Londra, după ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus într-un incendiu.

Opera de artă a fost vândută la licitaţia organizată marţi, de casa Christie’s, unui client care a preferat să îşi păstreze anonimatul. A fost pentru prima dată când tripticul „Three Studies of Lucien Freud” a fost scos la licitaţie, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 80 de milioane de dolari.

După şase minute de licitare încordată, tripticul „Three Studies of Lucian Freud” a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari.

Astfel, lucrarea a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul „Ţipătul/ The Scream”, de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari.

O prietenie importantă pentru Francis Bacon

„Capodopera marchează relaţia dintre Bacon şi Freud, aducând omagiu înrudirii creatoare şi emoţionale dintre cei doi artişti”, a declarat Francis Outred, directorul Secţiunii pentru artă contemporană şi postbelică a casei Christie’s din Europa.

Francis Bacon şi Lucian Freud s-au întâlnit în 1945 şi au devenit prieteni apropiaţi, făcându-şi portrete unul altuia în mai multe rânduri, înainte ca prietenia lor să se destrame în anii ’70. Expuse cu ocazia retrospectivei Bacon de la Grand Palais, Paris, între 1971-1972, cele trei tablouri au fost separate la mijlocul anilor ’70, unul dintre acestea fiind expus la Galeria Tate în 1985.

După reconstituirea tripticului, acesta a fost expus în New Haven, Connecticut, în 1999, şi a putut fi admirat de publicul britanic la casa Christie’s din Londra în luna octombrie. Precedentul record de preţ pentru un tablou de Francis Bacon a fost stabilit în 2008, când casa Sotheby’s a vândut la New York pictura „Triptych, 1976″ pentru suma de 86,3 milioane de dolari.

Francis Bacon

„Studiu pentru autoportet” – Francis Bacon

Artistul britanic de origine irlandeză Francis Bacon (1909 – 1992) este unul din cei mai importanți pictori ai secolului XX. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este tematizată în special suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens şi fără putinţă de scăpare.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani. Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului.

Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică. Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză.

Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism, notează Mediafax.

Pictorul Lucian Freud era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.

Foto credit: Christie’s, Francis Bacon

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.