Franco Zeffirelli, descendentul lui Leonardo da Vinci?
https://www.ziarulmetropolis.ro/franco-zeffirelli-descendentul-lui-leonardo-da-vinci/

Astăzi se împlinesc 567 de ani de la naşterea geniului Renaşterii, Leonardo da Vinci. Coincidenţa face ca cercetătorii italieni să anunţe, ieri, descoperirea descendenţilor în viaţă ai lui Da Vinci, în ciuda faptului că încă nu se cunoaşte unde se află corpul său şi, prin urmare nu a exitat posibilitatea efectuării unui test ADN. Printre descendenţii lui Leonardo s-ar afla, spun cercetătorii, şi un nume greu din lumea filmului, regizorul şi producătorul Franco Zeffirelli…

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2016

La o conferință de presă la Florența, istoricii Alessandro Vezzosi și Agnese Sabato au susținut că familia pictorului și matematicianului nu s-ar fi stins așa cum mulți au crezut, ci a traversat istoria în umbra gloriei ilustrului ei înaintaș.

Cercetarea începută în anul 1973 a dus la descoperirea a aproximativ 35 de descendenți ai familiei lui Leonardo da Vinci, dintre care unul ar fi regizorul și producătorul Franco Zeffirelli, potrivit presei italiene.Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci nu a avut copii, iar descendenții descoperiți de cercetători sunt, de fapt, urmași pe linia fraților și surorilor sale.

Rămășițele pământești ale maestrului toscan au fost pierdute în războaiele religioase succesive de la moartea sa în 1519, lipsind mostrele de ADN valoroase pentru cercetătorii care au încercat să-i identifice cinci secole mai târziu pe membri familiei sale.

Cu toate acestea, cercetătorii au reconstituit un arbore genealogic din documentele găsite în biserici și în registrele funciare, inclusiv cu privire la femeile din familie, aspect care fusese omis în cercetările anterioare.

Anunțul privind descendenții vii ai familiei maestrului renascentist a declanșat emoție la Vinci, orașul toscan de unde este originar marele renascentist, unde mulți oameni au aflat că au legătură cu artistul.

Foto: Leonardo da Vinci, Franco Zeffirelli – wikipedia

20
/12
/22

În perioada 19 – 22 decembrie, la Palatul Bragadiru din București va avea loc evenimentul Art for Christmas, ce aduce la un loc lucrări de la 10 dintre cei mai buni pictori contemporani și de la peste 30 de artiști emergenți care au expus la Celula de Artă în ultimii ani. Expoziția de artă cu vânzare va avea intrarea liberă pentru vizitatori iar programul de vizitare este 19 decembrie, 16:00 – 21:00, 20 - 22 decembrie, 12:00 – 18:00. Vernisajul va avea loc pe 16 decembrie, de la ora 16:00.

19
/12
/22

Sticlă, lemn, metal și lut au fost în această toamnă super puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă. În cadrul acestuia au realizat patru instalații artistice sub forma unor monumente care transmit mesajul speranței într-o lume aflată în stare de pace.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.