O mare expoziţie despre Leonardo Da Vinci – geniul ştiinţific, prezentată la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mare-expozitie-despre-leonardo-da-vinci-geniul-stiintific-prezentata-la-roma/

O mare expoziţie consacrată geniului ştiinţific al lui Leonardo Da Vinci se deschide astăzi, 13 martie, la Roma, în cadrul festivităţilor legate de cea de-a 500-a aniversare a maestrului florentin.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2019

„La scienza prima della scienza” (Ştiinţa înaintea ştiinţei) este Leonardo”, a explicat Claudio Giorgione, curator al acestei expoziţii ce revine asupra operei ştiinţifice şi tehnologice a autorului „Giocondei”, mort în Franţa la 2 mai 1519.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Mai mult de 200 de piese înşoţesc vizitatorul de-a lungul acestui parcurs care prezintă opere celebre precum elicopterul său şi paraşuta, dar şi desene originale, rar expuse, extrase din „Codex Atlanticus”, una dintre cele mai importante colecţii de manuscrise.

Expoziţia se deschide cu o impresionantă replică a unei macarale din lemn şi a contragreutăţii de piatră, folosită pentru construirea cupolei catedralei din Florenţa şi pe care tânărul Leonardo a desenat-o într-una dintre primele sale „schiţe tehnice”.

Leonardo a fost cel care a construit şi una dintre primele maşini autonome de deplasare, construită pentru o scenă de teatru în 1490.

O sală întreagă este consacrată „geniului militar” al lui Leonardo cu mai multe reproduceri ale maşinilor sale de război, între care faimoasa „arbaletă gigantică”.

„Eu fac vehicule blindate, sigure şi inatacabile” îl asigura el la Milano în 1482 pe ducele Ludovico Maria Sforza care l-a angajat ca inginer militar. Aşa s-a născut „carul armat”, unul dintre primele care de asalt din istorie a cărei reproducere este expusă.

Celebrele maşini zburătoare concepute de maestrul „ştiinţei înaintea ştiinţei” pun punct final acestui parcurs.

Leonardo, născut la Vinci în Toscana şi mort la Amboise în Franţa, a fost înainte de orice un „european, cetăţean al lumii”, aminteşte curatorul M. Giorgione.

Foto: Leonardo Da Vinci – facebook

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

Page 1 of 5412345...102030...Last »