O mare expoziţie despre Leonardo Da Vinci – geniul ştiinţific, prezentată la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mare-expozitie-despre-leonardo-da-vinci-geniul-stiintific-prezentata-la-roma/

O mare expoziţie consacrată geniului ştiinţific al lui Leonardo Da Vinci se deschide astăzi, 13 martie, la Roma, în cadrul festivităţilor legate de cea de-a 500-a aniversare a maestrului florentin.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2019

„La scienza prima della scienza” (Ştiinţa înaintea ştiinţei) este Leonardo”, a explicat Claudio Giorgione, curator al acestei expoziţii ce revine asupra operei ştiinţifice şi tehnologice a autorului „Giocondei”, mort în Franţa la 2 mai 1519.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Mai mult de 200 de piese înşoţesc vizitatorul de-a lungul acestui parcurs care prezintă opere celebre precum elicopterul său şi paraşuta, dar şi desene originale, rar expuse, extrase din „Codex Atlanticus”, una dintre cele mai importante colecţii de manuscrise.

Expoziţia se deschide cu o impresionantă replică a unei macarale din lemn şi a contragreutăţii de piatră, folosită pentru construirea cupolei catedralei din Florenţa şi pe care tânărul Leonardo a desenat-o într-una dintre primele sale „schiţe tehnice”.

Leonardo a fost cel care a construit şi una dintre primele maşini autonome de deplasare, construită pentru o scenă de teatru în 1490.

O sală întreagă este consacrată „geniului militar” al lui Leonardo cu mai multe reproduceri ale maşinilor sale de război, între care faimoasa „arbaletă gigantică”.

„Eu fac vehicule blindate, sigure şi inatacabile” îl asigura el la Milano în 1482 pe ducele Ludovico Maria Sforza care l-a angajat ca inginer militar. Aşa s-a născut „carul armat”, unul dintre primele care de asalt din istorie a cărei reproducere este expusă.

Celebrele maşini zburătoare concepute de maestrul „ştiinţei înaintea ştiinţei” pun punct final acestui parcurs.

Leonardo, născut la Vinci în Toscana şi mort la Amboise în Franţa, a fost înainte de orice un „european, cetăţean al lumii”, aminteşte curatorul M. Giorgione.

Foto: Leonardo Da Vinci – facebook

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.