FTW – un spectacol de teatru independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/ftw-un-spectacol-de-teatru-independent/

FTW este un spectacol de teatru independent, realizat de Bogdan Georgescu şi în care joacă Andreea Eşanu, Andrei Ioniţă şi Sînziana Nicola.

Un articol de Andrada Văsii|29 octombrie 2013

FTW este un spectacol de teatru independent, realizat de Bogdan Georgescu şi în care joacă Andreea Eşanu, Andrei Ioniţă şi Sînziana Nicola.

Fiecare reprezentație va fi urmată de o discuție cu publicul, pornind de la spectacol, despre statutul de independent, despre freelance versus angajat, corporație versus comunitate și posibilitatea creării unei rețele a spațiilor de teatru independente din România, spații cu un concept și demers artistic asumat, manifest, implicat.

Cristina Modreanu declara în Act Art Magazine despre FTW  „…statutul de independent, așa cum a apărut el în teatrul de la noi, odată cu «generația milenară», deriva dintr-o alegere a libertății, nu dintr-o libertate impusă de context și de condiții. Statutul de independent (inițial identificat prin adjectivul «alternativ», mai folosit în alte culturi, cum ar fi cea poloneză, de exemplu) ar trebui să presupună o etică și o estetică proprii și să exprime vocea critică a artiștilor care și-l asumă.”

Teatrul independent se transformă prin FTW

Cristina Modreanu mai spune: „să fii independent de sistem nu înseamnă să funcționezi în paralel cu acesta, trăgând cu ochiul la el și dorindu-ți, de fapt, să fii inside. Înseamnă să-ți exersezi vocea critică față de sistem, contribuind prin mijloace artistice la avansarea unor idei capabile să producă schimbare (fie în plan social, fie în plan artistic, fie – ideal – în ambele). Dacă sistemul e îndeajuns de deschis încât să admită critica și să aprecieze formele creative în care a fost ea formulată, preluând spectacolele fără să le cenzureze, atunci cu atât mai bine. Dar dacă nu, nu.”

FTW

Scenă din spectacolul FTW

Iulia Popovici nota pentru Observatorul Cultural: „Acesta ar putea fi un spectacol despre corporatişti şi viaţa lor (nu neapărat interioară). Unora ar putea să le trezească amintiri despre cazul de acum cîţiva ani, al tinerei moarte de prea multă muncă într-o multinaţională.

De fapt, FTW e un spectacol despre un anume tip de raportare la propria viaţă şi despre o anume etică. O etică a comunităţii şi a comunitarismului, venind din partea unei echipe de artişti care, în ultimii ani, a lucrat preponderent în zona teatrului comunitar şi decide acum să se reinventeze artistic.”

Programul spectacolelor

2.11. – CHIȘINĂU – TEATRUL SPĂLĂTORIE – ora 19.00 //

3.11. – IAȘI – TEATRU FIX – ora 19.00 //

5.11. – TÂRGU MUREȘ – TEATRUL ARIEL – ora 19.00 //

6.11. – CLUJ – FABRICA DE PENSULE – ora 19.00  //

8.11. – BUCUREȘTI – GALERIA 26  – ora 19.00 //

9.11. – CRAIOVA – TEATRULESCU – ora 19.00.

 Info:

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la adresa [email protected] sau la sediul fiecărui spațiu în care spectacolul va fi prezentat.

Foto credit: Tudor Lucaciu, FTW

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.