Funeralii nationale pentru DOINA CORNEA. Petiție online
https://www.ziarulmetropolis.ro/funeralii-nationale-pentru-doina-cornea-petitie-online/

Fundaţia Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar şi alţi semnatari au înaintat către Parlament şi Guvern o solicitare, în semn de omagiu şi recunoaştere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naţionale şi măcar o zi de doliu naţional. Printre cei care au semnat petiţia se numără şi marii noştri actori Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

Iată solicitarea înaintată către premierul Viorica Dăncilă și către liderii celor două camere ale Parlamentului: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

„Domnule Presedinte al Senatului, Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, doamna Prim-Ministru, domnule Ministru, doamnelor, domnilor,

La trecerea in Eternitate a exceptionalei Doina Cornea, se cuvine ca, in semn de omagiu si recunoastere a meritelor pe care le au avut de-a lungul anilor aceia care in anii negrii ai comunismului, prin jertfa lor au tinut Romania pe harta lumii – sa fie organizate funeralii nationale si macar o zi de doliu national, potrivit Legii nr. 75/1994.

Va solicit aceasta, daca nu ati luat deja initiativa, tinand seama si de faptul ca Doina Cornea a fost si membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale entitate care a guvernat Romania, chiar daca luptatoarea pentru democratie si drepturile omului s-a retras peste doar cateva zile din acest for.In asteptarea unei reactii oficiale remarcabile, in locul unui raspuns formal,

Semnatari:

Fundatia Corneliu Coposu

Asociatia 21 Decembrie 1989

Seniorii Ligii Studentilor

Dan Grigore

Ionut Gherasim

Doru Maries

Tudor Dunca

Doina Cornea

Liviu Hagea

Ionut Matei

Antonie Popescu”.

Doina Cornea, fosta disidentă a regimului comunist, a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 89 de ani.

Petiția online a strâns (până luni, la ora 12.00) peste 3.500 de semnături.

Un ultim omagiu

Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu Doinei Cornea au venit să se reculeagă, duminică, în Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca.

Pe unul dintre pereții capelei au fost proiectate fotografii cu Doina Cornea, dintre care unele alături de personalități ale istoriei României, precum regele Mihai I sau Corneliu Coposu.

Astăzi (luni), până la ora 14:30, sicriul este expus în Foaierul Colegiului Academic din Cluj.

Apoi, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea.

Foto: Doina Cornea – facebook

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.