Funeralii nationale pentru DOINA CORNEA. Petiție online
https://www.ziarulmetropolis.ro/funeralii-nationale-pentru-doina-cornea-petitie-online/

Fundaţia Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar şi alţi semnatari au înaintat către Parlament şi Guvern o solicitare, în semn de omagiu şi recunoaştere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naţionale şi măcar o zi de doliu naţional. Printre cei care au semnat petiţia se numără şi marii noştri actori Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

Iată solicitarea înaintată către premierul Viorica Dăncilă și către liderii celor două camere ale Parlamentului: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

„Domnule Presedinte al Senatului, Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, doamna Prim-Ministru, domnule Ministru, doamnelor, domnilor,

La trecerea in Eternitate a exceptionalei Doina Cornea, se cuvine ca, in semn de omagiu si recunoastere a meritelor pe care le au avut de-a lungul anilor aceia care in anii negrii ai comunismului, prin jertfa lor au tinut Romania pe harta lumii – sa fie organizate funeralii nationale si macar o zi de doliu national, potrivit Legii nr. 75/1994.

Va solicit aceasta, daca nu ati luat deja initiativa, tinand seama si de faptul ca Doina Cornea a fost si membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale entitate care a guvernat Romania, chiar daca luptatoarea pentru democratie si drepturile omului s-a retras peste doar cateva zile din acest for.In asteptarea unei reactii oficiale remarcabile, in locul unui raspuns formal,

Semnatari:

Fundatia Corneliu Coposu

Asociatia 21 Decembrie 1989

Seniorii Ligii Studentilor

Dan Grigore

Ionut Gherasim

Doru Maries

Tudor Dunca

Doina Cornea

Liviu Hagea

Ionut Matei

Antonie Popescu”.

Doina Cornea, fosta disidentă a regimului comunist, a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 89 de ani.

Petiția online a strâns (până luni, la ora 12.00) peste 3.500 de semnături.

Un ultim omagiu

Cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu Doinei Cornea au venit să se reculeagă, duminică, în Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca.

Pe unul dintre pereții capelei au fost proiectate fotografii cu Doina Cornea, dintre care unele alături de personalități ale istoriei României, precum regele Mihai I sau Corneliu Coposu.

Astăzi (luni), până la ora 14:30, sicriul este expus în Foaierul Colegiului Academic din Cluj.

Apoi, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea.

Foto: Doina Cornea – facebook

31
/01
/21

Ediția din 2021 a Târgului de Carte de la Leipzig, unul dintre cele mai importante evenimente europene din domeniul editorial, nu va avea loc. Informația vine în contextul pandemiei Covid-19, după ce și ediția din 2020 a fost anulată, din aceleași motive.

29
/01
/21

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureați Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sînt aduse și cititorilor români, în traduceri de excepție, apărute sau în curs de apariție în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.