G53 – Primul teatru construit împreună a câștigat „Acknowledgement Prize 2017” la Marsilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/g53-primul-teatru-construit-impreuna-a-castigat-acknowledgement-prize-2017-la-marsilia/

Proiectul Griviţa 53 – Primul teatru construit împreună a fost recompensat, la sfârşitul lunii septembrie, cu Acknowledgement Prize 2017, la Gala LafargeHolcim Awards, considerată drept cea mai importantă competiţie de arhitecturăşi design sustenabil din lume.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

Anul acesta, au participat aproape 5.100 de proiecte din toată lumea, dintre care doar 7 au fost recompensate cu un trofeu, iar cel primit de Grivița 53 este primul premiu pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs. Juriul competiției a fost format din 9 dintre cele mai importante personalități din industrie: arhitecți, constructori, experți în domeniu.

Decernarea premiilorLafargeHolcim Awards a avut loc pe 28 septembrie 2017, la MUCEM, la Marsilia,în prezentța unor arhitecți de renume mondial. Premiul câștigat de Grivița 53 constă atât într-o recompensă financiară de 20.000 dolari, dar în primul rând, în recunoașterea internaționalăa proiectului. LafargeHolcim Awards promovează și recompensează sustenabilitatea socială și de mediu în construcții din 2003.

Acest premiu demonstrează sustenabilitatea proiectului și încrederea pe care ne-o acordă profesioniști din liga întâi. Poate căacum vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a face rost de suma necesară construcției și pentru a duce la bun sfârșit această poveste. – Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului Grivița 53.

G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei Chris Simion- Mercurian, care a vândut casa bunicii ei anul trecut și cu banii primiți a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul unde va construi teatrul. Primul om care a încurajat-o a fost soțul și partenerul ei, Tiberiu Mercurian, care a transpus visul lui Chris în cifre și a realizat cănu este o utopie. Lor li s-a alăturat arhitectul Codrin Trițescu, care a confirmat că povestea pare o nebunie, dar este posibilă. Mai mult decât atât,arhitectul a realizat planul de arhitectură pro bono și a creat în Calea Griviței 53 mai mult decât un teatru, a propus un hub cultural în care să se îmbine arhitectura cartierului cu o linie nouă, modernă, fidelă poveștii.

În acest demers s-au alăturat personalități care girează cu performanța lor, unicitatea și performanța proiectului construcției primului teatru privat după 71 de ani. În 1946,  inginerul constructor Liviu Ciulei a dus la bun sfârșit un proiect similar, pe care l-a dedicat fiului său, regizorul Liviu Ciulei.

Pentru ca totul să fie transparent,Chris Simion – Mercurian a înființat Asociația Culturală „Grivița 53” prin care se desfășoară campania de strângere de fonduri și a donat acestei asociații terenul în valoare de 200.000 Euro,pe care urmează să se întâmple construcția. Mai mult decât atât,în statutul Asociației există un articol prin care destinația culturală a imobilului nu va putea fi schimbată niciodată.

Campania de strângere de fonduri pentru G53 a fost demarată în aprilie 2017. Până în prezent, s-au strâns (bani și servicii) aproximativ 100.000 Euro. G53 îți dă șansa de a fi parte din această poveste. Poți cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, uși, pereți, iar numele tău va fi inscripționat și va rămâne martor al acestei povești peste generații. În aprilie 2018 echipa G53 își dorește să deschidă șantierul. Pentru ca acest fapt să se întample, trebuie să se strângă în jur de 400.000 Euro.

Foto: G53 – facebook

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.