Gala Aniversară – Ioan Tugearu, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-aniversara-ioan-tugearu-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 19 noiembrie, începând cu ora 18:30 va avea loc la Opera Naţională Bucureşti spectacolul-eveniment dedicat fostului prim-balerin şi coregraf al Operei Naţionale Bucureşti, Ioan Tugearu.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2017

Iubitorii dansului sunt invitați la reîntâlnirea cu celebrul interpret în Richard al III-lea, pe muzică de Gustav Mahler şi cu acelaşi coregraf în Anna Karenina, pe muzică de Piotr Ilici Ceaikovski, piesă reconfigurată de această dată într-o formă camerală.

Maestrul Ioan Tugearu despre spectacolul-eveniment: ,,De ce Richard al III-lea ? Pentru că rolurile dramatice au fost cele mai potrivite genului Ioan Tugearumeu de interpret, fie că a fost vorba de Don Jose din Carmen, de Petruşka din spectacolul cu acelaşi nume sau de Richard al III-lea. Şi de ce Gustav Mahler? Pentru că este compozitorul meu cel mai iubit, încă mai visez să creez pe simfoniile lui. Apoi, de ce Anna Karenina? Şi acesta este unul dintre cele mai îndrăgite spectacole montate de mine, la Bucureşti şi la Sibiu, în care, de-a lungul timpului, am avut mari interpreţi.”

Am şi de astă dată norocul de a avea în acest spectacol pe unii dintre ei, cum ar fi Corina Dumitrescu, una dintre cele mai mari artiste ale Baletului Operei Naţionale Bucureşti în rolul Annei şi alături de ea pe Gigel Ungureanu în Karenin, pe Ovidiu Matei Iancu în Vronski şi pe tânărul Bogdan Cănilă în Acarul din coşmar, în această formulă de spectacol cameral. Alături de mine, în acest spectacol ca şi în multe altele a fost scenografa Viorica Petrovici, o dragă colaboratoare, în creaţiile de la Bucureşti, Iaşi şi Sibiu. Şi tot din echipa mea au făcut parte, altădată Alexandru Istrate, iar acum Antonel Oprescu, realizatorii colajului după muzica aleasă de mine, cât şi asistenta mea, Mirela Simniceanu care m-a secondat în majoritatea spectacolelor. – Ioan Tugearu

 „Sunt profund emoţionat să păşesc din nou pe această scenă pe care am dansat începând din 1963, şi unde de-a lungul timpului am montat cele mai multe dintre spectacolele mele. Mulţumesc celor care mi-au dat acest prilej, de a mai călca în acest spaţiu sacru pentru mine.”, a concluzionat maestrul.

Biletele se găsesc la tickets.operanb.ro și la casa de bilete a Operei Naționale București.

Foto: Ioan Tugearu – facebook

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.