Gala Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a omagiat Cetățile dacice din Munții Orăștie
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-comisiei-na%c8%9bionale-a-rom%c3%a2niei-pentru-unesco-a-omagiat-cet%c4%83%c8%9bile-dacice-din-mun%c8%9bii-or%c4%83%c8%99tie/

Comisia Naţională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediţie a Galei anuale de sfârşit de an, care a reunit partenerii instituţionali, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor publice, societăţii civile, mediului privat, precum şi alţi colaboratori, personalităţi din domeniile de interes ale UNESCO – educaţie, ştiinţe, cultură, comunicare şi informare.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2019

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dl. Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO, Excelența Sa dl. Ambasador Adrian Cioroianu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, dl. deputat Ionel Palăr, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

A urmat prezentarea unei retrospective a principalelor proiecte CNR UNESCO din anul 2019, respectiv a doua ediție a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, HeRe – Heritage Revivals – Heritage for Peace și Pledoarie pentru patrimoniul intangibil.

Programul serii a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie  “Cetățile Dacice” și proiecția filmului documentar cu același nume, semnate de artistul fotograf Irinel Cîrlănaru, din cadrul programului multianual “Să iubim România!”, realizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Asociația pentru Cooperare Europeană Ovidius. Filmul își propune popularizarea a trei dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte (fostă capitală a regatului dac), Costești Blidaru (una dintre cele mai puternice fortărețe militare ale dacilor) și Costești Cetățuia (considerată prima reședință a dacilor). Materialele au expus, de asemenea, momente din viața cotidiană a dacilor, puse în scenă de grupul de reconstituire istorică “Legio Dacica”.

În partea a treia a serii, au fost acordate diplome partenerilor instituționali ai CNR UNESCO, în semn de recunoaștere a sprijinului oferit în activitatea instituției din anul curent.

Camerata Regală, care anul acesta a împlinit 10 ani de la înființare, a întregit pe final programul Galei, printr-un moment muzical de excepție, care a fost urmat de un dineu.

Partenerii care au sprijinit organizarea Galei CNR UNESCO 2019 sunt Residence Hotels Bucharest, Trust Motors, Licorna Winehouse, Cofetăria INA, Emblema Retail Solutions și UNITER.

Fotografii: Irinel Cîrlănaru

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.