Gala EUROPAfest, la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-europafest-la-teatrul-odeon/

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reuneşte patru genuri muzicale – jazz, blues, pop şi clasic, se apropie de finalul ediţiei cu numărul 23. Un eveniment mult aşteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2016

Cei mai buni artiști, “crème de la crème ” ai categoriilor de jazz și clasic se vor aduna pe scena Sălii Majestic pentru a primi cuvintele de laudă ale juriului și aplauzele spectatorilor. Cu aceeași ocazie are loc și decernarea Diplomei de excelență din partea Casei Regale. Biletele se pot achiziționa de la Teatrul Odeon.

 
O vorbă cântată la saxofon, un gând șoptit la chitară, o amintire transpusă la pian, sunete de vibrafon, muzicuță, contrabass, percuție au spus povestea EUROPAfest. Timp de zece zile, festivalul a adus notele muzicale în sufletele oamenilor. Artiști din toate colțurile lumii s-au strâns pe scenele din București si Sibiu pentru celebrarea muzicii bune. Au fost zile în care emoțiile, notele muzicale și creativitatea s-au îmbinat într-un dans al dorinței de a fi cel mai bun.

 
Festivalul a adus publicului din România peste 300 de artiști din 45 de țări, într-o agendă diversificată: Gala de deschidere, concerte de jazz, blues și pop, concursul internațional de pian cu un numar de 100 de pianiști, concursul internațional de jazz cu 25 de trupe cu artiști din 26 de țări, workshopuri de jazz, master-classes de pian, Caffe Festival Ibis, Piano Corner, Jam sessions și Gala Laureaților.

 
Toți artiștii au pășit în festival cu dorința de a uimi spectatorii, de a aduce buna dispoziție și de a da o nouă nuanță ritmurilor muzicale. Inspirația, originalitatea și energia au fost elementele primordiale în crearea unei atmosfere de poveste.
Prieteniile legate între participanți, poveștile depănate în timpul concertelor, sălile pline și surprizele neașteptate au conturat starea de beatitudine a festivalului.

 
Spectatorii vor avea șansa de a asculta în Gala EUROPAfest cele mai bune trupe din cadrul Bucharest International JAZZ Competition, precum și laureații de la Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti. Gala este dedicată tuturor artiștilor, o seară în care se sărbătorește excelența muzicală, iar Casa Regala va decerna Diploma de Excelență.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.