GALA HOP 2013 Radu Afrim: „Singura sursă de spectacol e actorul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-hop-2013-radu-afrim-singura-sursa-de-spectacol-e-actorul/

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

Un articol de Dan Boicea|4 septembrie 2013

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

„Într-o vreme în care ni se cere să facem teatru minimalist (unica traducere în româneşte e: „teatru fără bani”) e clar că singura sursă de „spectacol” e actorul”, spune Radu Afrim.

„Excludem din start varianta în care actorul de 20 şi ceva de ani stă pe scaun şi spune cuminte un text (cu mâinile pe genunchi sau la spate, în funcţie de sclipitoarea concepţie regizorală) şi-i cerem pentru câteva minute să fie mai tare decât textul, mai emoţionant decât cuvântul însuşi, mai vizibil decât cel mai extravagant regizor, mai încărcat decât istoria teatrului, mai spectaculos decât Berlinul şi New York-ul la un loc, mai plin de sine şi de fani decât vedeta de cinema sau rock-starul pe care îl ia cu el pe scena de la Vox Maris”, completează Radu Afrim.

Premiul Ziarului Metropolis pentru secţiunea Grup

Tema galei este „Sunt actor, sunt spectaculos!”, iar la proba obligatorie fiecare concurent îşi va alege un idol din film, teatru, muzică, desene animate, pe care îl va personifica. Situaţia trebuie să fie verbală sau non-verbală.

Astfel, pe scenă „vor urca” Johnny Depp, Patricia Kaas, Charlie Chaplin, Donald Duck, Kevin Spacey sau Elvis, printre alţii.

Citiţi şi: Radu Afrim: „Brâncuşi n-ar fi existat dacă n-ar fi plecat din România“

Premiile pe care le va acorda juriul vor fi atât pentru secţiunea Individual, cât şi pentru secţiunea Grup. Ziarul Metropolis va acorda un premiu special, destinat secţiunii Grup, iar spectacolul premiat va fi găzduit în stagiunea 2013-2014 pe una dintre scenele Teatrului Metropolis din Bucureşti, instituţie care editează Ziarul Metropolis.

GALA HOP 2013

Afişul de la GALA HOP 2013

Astăzi vor intra în concurs la secţiunea Individual tinerii Ioana Cheregi, Dumitru Georgescu, Alexandra Caras, George Dometi şi Alexandra Apetrei, iar la secţiunea Grup spectacolele „Omul pernă” (regia Cătălin Bocîrnea), cu Cristian But, Raul-Cristian Ciocan, Flavia Giurgiu, Patrick Negrean şi Andrei Sabău şi „Pisica verde” (regia Cristi Juncu), spectacol care îi are în distribuţie pe Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman şi Georgiana Vişan.

Ce înseamnă Gala Hop 2013 pentru actori

Actorii înscrişi în concurs au fost rugaţi de organizatori să îi dea viaţă lui HOP. „Ce ar fi el?”. Iată ce au răspuns câţiva dintre ei:

Alexandra Apetrei, născută în 1989, Bacău: „HOP este cel cu care pe 4 septembrie voi avea un blind date. Nu ştiu la ce să mă aştept, dar sper să ne înţelegem.”

Cristian But, născut în 1978, Satu Mare: „HOP ar fi un posibil start al carierei tale, dar în acelaşi timp şi sfârşitul ei. Ai 365 de zile să te vinzi pe tine însuţi ca actor, iar HOP-ul e cel mai important start, e prima zi”.

Andrei Sabău, născut în 1991, Arad: „HOP e ca o prăpastie cu o trambulină la fund”.

Zsuzsanna Vass, născută în 1991, Odorheiu-Secuiesc: „HOP ar fi o femeie. O şefă care dă mult, dar şi cere. Are grijă de puişorii ei. Probabil ca Mama din Chicago”.

Ionuţ Toader, născut în 1991, Piteşti: „HOP este un vas ce a trecut pe lângă mine în largul oceanului şi mi-a aruncat un colac de salvare pe care scria mare ŞANSĂ”.

Uniunea Teatrală din România organizează această ediţie a Galei Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie, la Vox Maris No.1 Club Grand Resort.

INFO

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a organizat Gala Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie. Ziarul Metropolis a acordat premiul pentru secţiunea grup la Gala Hop 2013 spectacolului „Pisica verde“, care va fi preluat în repertoriul Teatrului Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto cu Radu Afrim: Adi Bulboacă

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.