Gala Metropolis 7 ani – 7 pariuri pentru teatrul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-metropolis-7-ani-7-pariuri-pentru-teatrul-romanesc/

Teatrul Metropolis a aniversat aseară şapte ani de la înfiinţare, printr-o gală la care au participat nume importante ale scenei româneşti. Șapte tineri actori au primit ştafeta la de foşti profesori şi colegi de breaslă. În fruntea plutonului – Marius Manole.

Un articol de Adina Scorţescu|20 decembrie 2014

Actori și regizori cunoscuți au pășit aseară pe covorul roșu de la intrarea în Teatrul Metropolis. Printre ei – Radu Beligan, Ion Besoiu, Tania Filip, Florin Zamfirescu, Cecilia Bârbora, Victor Ioan Frunză, Marius Stănescu, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu. Gazda serii a fost tânărul actor Vlad Corbeanu.

Primul care și-a prezentat nominalizările a fost actorul Florin Zamfirescu, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) în perioada 2000 – 2008: „Dacă pot fi invidiat pentru ceva, pot fi invidiat pentru această bucurie de a avea o relație cu tinerii.” Nominalizați au fost tineri care au absolvit UNATC anul trecut.

Primul dintre ei, Andrei Ciopec, a primit premiul/ștafetă de la Olga Delia Mateescu. Mihai Gruia Sandu i-a oferit premiul actriței Cătălina Bălălău, nu înainte de a-și declara încrederea în talentul tinerei generații: „ Există o teamă în rândul actorilor de o anumită vârstă – printre care eu nu mă număr, că sunt între -, că stilul de teatru de după ’90 s-a schimbat, că s-au pierdut subtilitățile… Au apărut însă acești tineri nemaipomeniți care ne dau speranța că modul în care se face teatru redevine complex.”

irina Sarbu

Între rundele de premiere, atmosfera serii a fost întreținută de Irina Sârbu, care a cântat jazz, și de corul de studenți al UNATC, care i-a colindat pe spectatori.

Regizorul Gelu Colceag (rector al UNATC în perioada 2008-2012) a făcut următoarele două nominalizări și i-a mulțumit directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu: „Suntem o familie în acest teatru, pe care George l-a înființat acum șapte ani. Cred că toți care suntem în sală am lucrat aici. Ideea lui George aduce o bucurie pentru actori, într-un imens ocean de dezamăgiri și nemulțumiri.”

Tania Filip i-a înmânat premiul Dianei Cavallioti, care a declarat: „Dumneavoastră, aici, sunteți actorii pe care noi îi admirăm și regizorii pe care îi așteptăm să ne cheme la casting. Vă mulțumesc, în numele generației mele.”

Doru Ana i-a înmânat înmânat premiul lui Gabi Costin: „Pentru mine, Teatrul Metropolis este acasă, pentru că aici am debutat acum șapte ani, sub regia lui Felix Alexa.”

Actorul Adrian Titieni, rector al UNATC din 2012, a vorbit despre școala care trebuie să ia atitudine, despre actorii dublați de caracter și despre predarea ștafetei: „Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că n-aș vrea să predau ștafeta, aș vrea să mai alerg și eu puțin…”. De asemenea, actorul a făcut un apel pentru salvarea studioului de teatru Casandra – locul în care tinerii pot avea primele experiențe pe o scenă profesionistă.

Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru din UNATC, i-a oferit premiul lui Anghel Damian (21 de ani), iar actorul Radu Gabriel – Dianei Roman. „Sper ca această diplomă să-ți aducă ceea ce nu poți obține, oricât de talentată și de exuberantă ai fi: noroc!”

Spre finalul serii, George Ivașcu a prezentat albumul-enciclopedie „7 ani de spectacol”, realizat de Monica Andrei, care îi include pe primii 70 de actori care au jucat pe scena de la Metropolis, în ultimii șapte ani. „Nu am să vă spun mare lucru, pentru că, în acești șapte ani, voi ați spus în numele meu totul. M-ați făcut un om mândru că sunt un actor care care grijă de un teatru.”

George Ivașcu i-a oferit un premiu special celui mai tânăr actor al Teatrului Metropolis, copilul Alexandru Grădinaru, care joacă în spectacolele „Tarelkin” și „Țarul Ivan își schimbă meseria”.

Gala s-a încheiat cu premiul oferit de Radu Beligan (directorul onorific al Teatrului Metropolis) lui Marius Manole: „Nu mă întrebați de ce îl iubesc; pentru că așa e el; pentru că așa sunt eu. Între mine și Marius Manole e o diferență de 60 de ani. […] De talent, ce să mai vorbim!? Îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc doar o dată la 100 de ani.”

Manole a subliniat: „Pentru că în sală sunt mulți tineri, vreau să vă spun că secretul acestui premiu nu e talentul, ci puterea de muncă și norocul.”

FOTO:  Simion Buia, Maria Ștefănescu; VIDEO: Judy Florescu, Simion Buia

10
/05
/17

Bill Clinton a scris un roman alături de autorul de succes James Patterson, subiectul acestuia fiind centrat pe președintele Statelor Unite, o funcție pe care a deținut-o timp de opt ani. Cartea, intitulată "The President is Missing" ("Președintele a dispărut"), va fi publicată în luna iunie 2018.

10
/05
/17

„Şansa este numele dat de nebuni destinului.” - Fred Astaire. Într-o zi de 10 mai (1899) se năștea, în Omaha, SUA, dansatorul, actorul şi coregraful Frederick Austerlitz (Fred Astaire), cel care avea să fie considerat cel mai mare dansator al tuturor timpurilor.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

09
/05
/17

Vineri, 12 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio sărbătorește Ziua Regalității printr-un concert special, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt, cu participarea violonistului Eugen Sârbu, singurul muzician român menționat, alături de George Enescu, în celebra publicație Oxford Dictionary of Music.

08
/05
/17

Competiția celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este o veritabilă zonă de conflict: povești pe muchie de cuțit, inspirate de evenimente reale sau experiențe personale, situații provocatoare și abordări temerare, fabule morale nuanțate sau extreme, semnate de regizori care își asumă riscuri și despre care, cu siguranță, se va mai auzi.

08
/05
/17

Alain Delon a anunțat, la ceremonia omagială din cadrul Festivalului Internațional de Film Polițist de la Liege, că pregătește "ultimul său film". Actorul francez în vârstă de 81 de ani va veni pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), unde va primi premiul pentru întreaga carieră.

08
/05
/17

"Jim se îndrăgosti fulgerător de albastru într-o primăvară, când i se umflară amigdalele și trebui să-și dea în gât cu albastru de metil. (…)" Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă prezentăm, pe parcursul acestei luni, câteva fragmente.

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.