10 tineri actori pentru 10 ani de Teatru Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-tineri-actori-pentru-10-ani-de-teatru-metropolis/

Teatrul Metropolis a sărbătorit zece ani de existenţă a teatrului, printr-o Gală aniversară, în cadrul căreia zece mari actori au ales zece actori tineri cărora să le predea ştafeta.

Un articol de Monica Andronescu|15 decembrie 2016

Au trecut zece ani de când în București se înființa un nou teatru. Pe strada Mihai Eminescu, la nr. 89, funcționează de un deceniu acela care a fost primul teatru de proiecte din Capitală: Teatrul Metropolis. „Mă consider un om extrem de norocos că am ocazia să construiesc un TEATRU. Un teatru, a cărui cladire nu avea apă caldă, nu avea curent, al cărui acoperiș stătea să cadă, care nu avea un repertoriu – nu avea public”, spunea la acel moment George Ivașcu. „Iar șansa pe care o am, de a mă pune în slujba colegilor mei, construind un teatru în care tinerii să joace împreună cu mari actori sau sub direcția unor mari regizori, este, cu siguranță, cel mai frumos moment al maturității mele. Știu că acest lucru este cea mai mare provocare din viața mea. Și dintre atâtea roluri pe care le-am jucat și le voi juca, acesta este cel mai important ROL. Până acum, de câte ori eram întrebat, ca actor, ce rol ți-ai dori să joci, eu întotdeauna răspundeam: nu știu. Acum, la 40 de ani, am aflat.”

Această dorință ca tinerii să aibă acces la scenă a rămas vie și după zece ani, motiv pentru care Teatrul Metropolis a ales să sărbătorească un deceniu de existență organizând un concurs prin care zece tineri să fie aleși pentru un spectacol aniversar, pe un text scris de Lia Bugnar. Actorii finaliști au fost aleși de un juriu format din zece personalități ale lumii teatrale: Oana Pellea, Marian Râlea, Medeea Marinescu, Mimi Brănescu, Gabriela Popescu, Emanuel Pârvu, George Ivașcu, Andi Vasluianu, George Costin și Adrian Titieni.

Premianții au fost anunțați în cadrul unei Gale aniversare, desfășurată pe scena Teatrului Metropolis, în seara de 14 decembrie, aleasă ca ziua teatrului din strada Mihai Eminescu. Gala fost prezentată cu binecunoscutul lor umor de actorii Andrei Huțuleac și Sorin Miron, care au invitat-o pe scenă pe Oana Pellea să ofere primul premiu. „Le doresc tuturor să aibă baftă, să aibă teatre unde să joace, să aibă directori ca George Ivașcu, care să le întindă o mână”, a spus actrița vorbind despre tinerii pe care i-a văzut la preselecție.

„Alegerea mea a fost foarte simplă”, a continuat Oana Pellea. „E o actriță pe care am mai văzut-o jucând, e o actriță pe care deja o iubesc, îmi place foarte tare la ea puterea fragilă și fragilitatea puternică, îmi place inteligența ei scenică, forța ei, ochii ei în lacrimi când joacă comedie. E o mare actriță deja”. Așa a sunat motivația Oanei Pellea pentru alegerea tinerei actrițe căreia i-a predat ștafeta: Ilona Brezoianu.

Ilona Brezoianu a urcat pe scenă și a vorbit despre zecile de castinguri pe care le-a picat și despre bucuria și tristețea de a fi în acel moment pe scenă: „Mă bucur, dar mă și întristez. Sper să nu dezamăgesc”. Momentul s-a încheiat cu revenirea pe scenă a Oanei Pellea, care a cerut un moment de tăcere pentru Radu Beligan, a cărui zi de naștere era chiar 14 decembrie și care a fost director onorific al Teatrului Metropolis.

img_2824

Cel de-al doilea membru al juriului a fost invitat să urce pe scenă. Marian Râlea și-a prezentat câștigătorul, Alexandru Nagy, pe care l-a rugat să cânte în fața întregii săli. „Dacă vei cânta ceva, orice, Deșteaptă-te române, Om bun, cei vrei tu, promit că vei avea sprijinul meu, așa cum și eu l-am avut pe al unor mari actori”, i-a spus râzând Marian Râlea și a încheiat: „Aștept să fiu pe scenă cu tine”. Deloc întâmplător i-a cerut Marian Râlea lui Alexandru Nagy să cânte, pentru că momentul a fost de o extraordinară virtuozitate, aplaudat de întreaga sală…

img_2856

Medeea Marinescu, cea de-a treia jurată a serii, n-a putut fi prezentă, pentru că avea spectacol în altă parte, dar a transmis câteva cuvinte și numele câștigătorului, printr-un mesaj înregistrat. Ana Maria Bercu a fost actrița desemnată de ea, care a venit pe scenă dansând și a făcut un comentariu gustat de toată lumea: „Așa dansează actorul când știe că ziua de mâine e asigurată…”

img_2978

„Bună seara, sunt băiat” a spus Mimi Brănescu în hohotele de râs ale publicului, după ce Sorin Miron și Andrei Huțuleac l-au prezentat: „monsieur et madame Mimi Brănescu”… „Când am acceptat să fac parte din juriu, nu mi s-a spus că trebuie să și explic de ce aleg pe cineva anume, dar… sunt de acord cu tot ce-a spus Oana Pellea, sunt de acord și cu tot ce-a spus Marian Râlea”, a continuat el spre amuzamentul sălii. „Cel pe care l-am ales e un actor care mă face să râd și care are carismă. Sper ca la anul să se facă aici la Metropolis un concurs care să le dea și case…”, a încheiat el în aplauze entuziaste și l-a chemat pe scenă pe Ionuț Niculae, care a mulțumit și i-a urat la mulți ani Teatrului Metropolis.

img_3006

Un moment absolut delicios și care a întrerupt puțin tensiunea și emoțiile serii a fost cel al premierii celor mai tineri actori ai teatrului. Un grup de copii au urcat pe scenă, iar Andrei Huțuleac a întreținut câteva dialoguri de mare senzație cu unii dintre ei, punctul maxim fiind acela în care băiețelul colegului de scenă, Sorin Miron, a uitat pe moment răspunsul la întrebarea „Cum îl cheamă pe tatăl tău?” Emoții mari…

img_3041

Gabriela Popescu a fost urmtoarea jurată care a venit să-și prezinte câștigătorul, după ce a povestit cum, înainte să intre în sală a avut un mic accident, în sensul că a intrat pe ușa care nu se deschidea… și și-a rupt nasul. Ceea ce n-a împiedicat-o să-și afirme cu tărie rolul de „înger păzitor” și „trifoi cu patru foi” al Alexandrei Apetrei, tânăra actriță pe care a ales-o să-i predea ștafeta.

„Mulțumesc lui George Ivașcu pentru ceea ce face pentru tinerii actori”, a spus Alexandra Apetrei, „mi-aș dori să-l văd mai des pe scenă, și-i mulțumesc pentru ce face an de an, ca profesor, pentru studenții lui.”

img_3093

Emanuel Pârvu, cel de-al șaselea membru al juriului, care a urcat pe scenă să-și prezinte alesul, a mărturisit că a fost la un singur astfel de casting în viața lui și că știe cât de greu e să convingi o comisie în șase minute… „Pe mine m-a impresionat Camelia Pintilie”, a spus el. Tânăra actriță a spus emoționată că nu mai știe exact ce-a făcut la probă, dar se bucură că se află acolo.

img_3121

George Ivașcu, el însuși membru al juriului și director al Teatrului Metropolis, a venit pe scenă cu un dosar în mână și a citit în fața sălii zece pagini… Pe fiecare dintre ele era scris „Vă mulțumesc”. „Eu nu sunt director, eu sunt un actor care are grijă de un teatru”, a spus el. „Girez o tânără actriță care m-a surprins prin creativitate și firesc. E vorba de Aurora Păunescu”, și-a motivat el alegerea. Aurora Păunescu a ținut să mărturisească faptul că la acest casting au fost primiți cu toții cu multă căldură și s-au simțit foarte bine.

img_3166

Andi Vasluianu, prezentat cu haz de cei doi drept „actorul care dacă juca în Balanța avea și Pintilie o șansă la Cannes”, a mărturisit că nu i-a fost deloc ușor să fie jurat. „Mi s-a părut o mică impostură, pentru că eu n-aș putea să funcționez pe scenă în acele condiții date. Așa că m-am pus în condiția spectatorului și… m-am bucurat de foarte mult farmec.”. Iar alegerea lui a fost Ștefan Pavel, actorul care l-a fermecat și care, urcând pe scenă, i-a spus cum se uita la toate filmele lui când era mic.

img_3196

George Costin, prezentat de colegii lui de trupă drept „actorul care poate învăța mai multe pagini pentru un rol decât scrie autorul” și-a ales și el câștigătorul. „Garantez pentru profesionalismul lui. Fie ca timpul să-i confirme talentul”, a spus el. Matei Arvunescu i-a mulțumit lui George Costin și Teatrului Metropolis și a invitat pe toată lumea la spectacol.

img_3217

Adrian Titieni, ultimul dintre jurați, a transmis și el un mesaj înregistrat, justificându-și alegerea, actrița Letiția Vlădescu prin câteva cuvinte: „E vorba de o tânără care și-a sacrificat copilăria și adolescența ca să cânte la un instrument, iar apoi a ales să fie actriță…” Letiția Vlădescu a urat la mulți ani Teatrului Metropolis, „un teatru care ajută tinerii”.

img_3226

Unul dintre premiile cele mai emoționante ale serii a fost acela pentru cel mai fidel spectator, care i-a revenit lui Ioan Moise din Buzău, un domn care, pe viscol sau zăpadă vine special la București să vadă spectacolele Teatrului Metropolis. „Sunt copleșit de emoție”, a spus el când a urcat pe scenă, „pentru că știu că aici a pășit Radu Beligan”…

img_3204

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.

14
/09
/23

Centrul Ceh București își reia activitatea toamna aceasta și dă startul unui nou sezon de evenimente pe 20 septembrie, când va avea loc, de la ora 19:00, discuția „My Body is Mine”, ce pune în dezbatere subiectul body shaming-ului, analizat de invitații Ridina Ahmedová, Andrada Cilibiu, Patrick Brăila și moderatoarea Alice-Monica Marinescu.

02
/07
/23

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va încheia în această seară, cu un spectacol de lumini și drone. Desfășurată sub semnul Miracolului, ediția din acest an înseamnă, în esență, confirmarea că miracolele pot fi uneori provocate și construite pas cu pas.