Gala Premiilor UNIMIR 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-unimir-2015/

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

Un articol de Liliana Matei|3 octombrie 2015

În cadrul galei se vor decerna premii de excelență pentru întreaga activitate dirijorilor Horia Andreescu şi Cristian Mandeal, solistului de operă Ionel Voineag şi fagotistului Miltiade Nenoiu.

De asemenea, pentru evoluții excepționale în cadrul stagiunii artistice 2014-2015, primesc premii speciale Alexandra Dariescu, Dan Dediu, Dan Grigore, Ioan Hotea, Andrei Ioniţă, Andrei Licareţ, Ion Marin, Cristian Mihăilescu şi Anna Ungureanu. În cadrul galei de duminică, UNIMIR va premia 3 formaţii: Orchestra Naţională de Tineret, Cvartetul Ad Libitum şi Cvartetul Voces.

Anual, Consiliul Director al UNIMIR, compus din personalități reprezentative ale muzicii interpretative (Vlad Conta, Mariana Colpoş, Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Viniciu Moroianu, Gheorghe Palcu şi Bujor Prelipceanu), conferă titlul de Membru de Onoare UNIMIR oamenilor de cultură din exteriorul breslei muzicienilor. Astfel, anul acesta, actriţa Mariana Mihuţ, pictorul Ştefan Câlţia şi criticul literar Dan C. Mihăilescu vor primi această distincție onorifică.

Tot duminică, UNIMIR îi va prezenta publicului larg pe cei 7 bursieri selectaţi în urma concursului organizat înainte de închiderea stagiunii. Aceştia sunt: Cătălin Răducanu – pian, Corneliu Zirbo – violoncel, Ana Boiangiu – oboi, George Vîrban – canto, Alexandru Duda – fagot, Anca Cristescu – flaut şi Bogdan Mavrodean – clarinet.

“Pentru UNIMIR a devenit o tradiție marcarea Zilei Internaționale a Muzicii prin sărbătorirea și omagierea personalităților de seamă ale vieții muzicale româneşti. Cu această ocazie, îmi revine bucuria de a anunța că numărul bursierilor noștri a crescut la 7.”, a declarat Dirijorul Vlad Conta, președintele UNIMIR.

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.