Gala „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Nationala a Romaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-tinere-talente-2012-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României.  În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României. 

În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii clasice, bursieri ai Fundaţiei în acest an.

După un moment intitulat „Arta într-o prezentare de modă”, au evoluat în faţa publicului numeros prezent la eveniment flautista Oana Leonte, violoniştii Mihai Alexandru, Ioana Olteanu, Irina Barbu şi Mircea Dumitrescu, pianiştii Denisa Mirică şi Mladin Nicon, soprana Diana Alexe, mezzo-soprana Cosmina Stancu şi ansamblul instrumental „Tinere talente 2012” dirijat de Alex Mija, bursieri FPMR în secţiunea muzică.

În program au figurat lucrări de Jacques Ibert, Leonard Bernstein, Antonio Vivaldi, Giulio Caccini, Wolfgang Amadeus Mozart şi o primă audiţie românească semnată de Sebastian Androne, pe versuri de Diana Alexe.

O expoziţie de pictură şi grafică cu lucrări ale tinerilor bursieri FPMR, deschisă luni seară, în holul central al Bibliotecii Naţionale a României, va putea fi vizitată până pe 3 decembrie.

În anul 2012, bursierii FPMR la arte plastice au fost: Andreea Bădescu, Amina Burloiu, Ionel Carasca, Teodora Chiroşcă, Cătălina Florescu,Teodora Gavrilă, Vlad Iosif, Ilinca Lăzărescu, Raluca Măndiţa, Alina Marinescu, Marta Popescu, George Pricope-Galan, Darian Popescu.

La muzică, au figurat ca bursieri ai FPMR: Diana Alexe, Sebastian Androne, Irina Barbu, Norela Costea, Mircea Dumitrescu, Andrei Ioniţă, Oana Leonte, Alexandru Mihai, Alexandru Ionuţ Mija, Denisa şi Georgiana Mirică, Nicon Mladin, Ioana Elisabeta Olteanu şi Cosmina Stancu.

Răspunzând unor întrebări adresate de presă la finalul festivităţii, Principesa Margareta şi-a exprimat speranţa că acest proiect, început cu o sponsorizare a zece tineri, va continua ajungând să fie un proiect naţional care va reuni 100 de bursieri.

Principesa a declarat că se bucură că a trăit toţi aceşti ani în România şi a văzut transformările ei subliniind că în acest moment România este o altă ţară faţă de cea pe care a găsit-o la sosire aici, iar proiectele FPMR se adresează unei noi generaţii.

Înfiinţată în 1990, FPMR este una din organizaţiile neguvernamentale de elită care contribuie la dezvoltarea societăţii civile din România.

Fundaţia dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, stimulează solidaritatea între generaţii şi crează o punte de comunicare între copii, tineri şi vârstnici, contribuie la creşterea capacităţii instituţionale a organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează cu copii şi vârstnici şi cultivă creativitatea şi talentul local.

FPMR lucrează cu organizaţii, instituţii, companii naţionale şi internaţionale, dar şi cu firme mici şi mijlocii, în scopul de a reuni resursele, abilităţile şi talentul oamenilor din mai multe domenii de activitate, urmărind să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică.

Programul „Tinere Talente” susţine şi promovează tineri artişti talentaţi din familii cu venituri mici, care nu-şi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale şi financiare. În acest an, FPMR a oferit 28 de burse de studiu, pentru 14 muzicieni şi 14 artişti plastici.

Sursa: Agerpres

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

08
/08
/17

În perioada 16-24 august 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă desfășoară programul educațional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minorities.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.

07
/08
/17

Între 12 și 15 august, Orchestrele Radio invită publicul de toate vârstele la un program muzical inedit, la malul mării, în Piațeta Perla din Mamaia! În vacanța de stagiune, Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra Populară Radio se alătură Radio Vacanța și Târgului GAUDEAMUS, într-un dublu moment aniversar: 50 de ani de Radio Vacanța și GAUDEAMUS 100, aniversare sărbătorită la Mamaia, pe durata desfășurării Târgului GAUDEAMUS Litoral.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

07
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă luni, 7 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus. Spectacolul vorbeşte despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie și este realizat pe versurile poeților Ștefania Mihalache, Tania Lovinescu, Aurel Storin, Toma George Maiorescu, Boris Mehr.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

06
/08
/17

Pentru al doilea an director artistic al Galei Tânărului Actor, domnul Miklós Bács, prof.univ.dr. habil. la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca şi actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, pune accentul pe caracterul de formare profesională a concursului, proiect UNITER destinat tinerilor actori, absolvenţi de licenţă.

04
/08
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii. La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.