GALERIE FOTO Teatrul Maghiar de Stat organizează două turnee la Giessen şi Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-teatrul-maghiar-de-stat-organizeaza-doua-turnee-la-giessen-si-avignon/

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

În perioada 22-30 iunie 2013, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea cunoscutului dramaturg Georg Büchner, va avea loc la Giessen Festivalul Büchner International. Teatrul Maghiar de Stat Cluj va marca acest an aniversar prin prezenţa în cadrul evenimentului cu spectacolul „Leonce şi Lena“ (foto sus), pus în scenă de Gábor Tompa.

Reprezentaţia va avea loc astăzi, la ora 19.30, la Teatrul Naţional din Giessen, clădire realizată de către Ferdinand Fellner şi Hermann Gottlieb Helmer, cei care au proiectat şi clădirea Teatrului Naţional din Cluj. Până acum, spectacolul „Leonce şi Lena“ a mai întreprins turnee în Saraievo, Bogota, Pécs, Praga şi Bucureşti.

Un nou turneu la întoarcere

Imediat după întoarcerea din Germania, trupa teatrului va pleca în Franţa, pentru a participa la cea de a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon, cu spectacolul „Ubu Rege“ de Alfred Jarry, regia Alain Timar. Astfel, în perioada 8-31 iulie, la Theatre des Halles, vor avea loc 24 de reprezentaţii cu spectacolul menţionat. „Ubu Rege“ a mai fost în turnee la Budapesta, Kisvárda şi Paris.

Peste 1000 de spectacole

Festivalul de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai cunoscute, mai apreciate şi mai ample din lume, reprezintă atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori o experienţă teatrală unică.

În general, sunt invitate peste 1 200 de spectacolele care se joacă atât în săli obişnuite cât şi în spaţii neconvenţionale, pe străzi, în arene, corturi sau vapoare. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a mai fost la Avignon cu spectacolele: „Ruins True“, realizat în colaborare cu Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi regizat de Gábor Tompa (2001) şi cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia:  Gábor Tompa (2009).

Foto credit: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.