Gandit in Romania – serie de documentare dedicată marilor inventatori români
https://www.ziarulmetropolis.ro/gandit-in-romania-serie-de-documentare-dedicata-marilor-inventatori-romani/

Victor Babeş, Anghel Saligny, Petrache Poenaru, Emil Palade, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ana Aslan, Ion Cantacuzino, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Gogu Constantinescu şi Traian Vuia sunt câţiva dintre românii incluşi în seria de filme documentare intitulată „Gândit în România, care va fi lansată joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2016

Gandit in Romania – Cu acest prilej, va fi prezentat și albumul bilingv Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide, apărut în condiții grafice excepționale la Editura Alexis, în 2015.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCS).

Vor lua cuvântul: Radu Boroianu, președintele ICR, Mihai Vișinescu, producătorul seriei de filme documentare, Tudor Prisecaru, președintele ANCS și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București.

Seara va include și un dialog, prin live streaming, cu Ana Maria Antonie și Alexandru Urdaș, doi dintre tinerii de excepție ai României care studiază în Franța, precum și cu reprezentanții studenților români de la Universitatea Harvard, SUA.

Albumul Mari români de pretutindeni/ Outstanding Romanians Far and Wide a fost realizat după un concept de Mihai Vișinescu și include prezentări ale unor personalități originare din România, care au fost remarcate în străinătate (precum Dimitrie Cantemir, Dora D’Istria, Emanuil Gojdu, Eudoxiu Hurmuzachi, Haricleea Darclée, Constantin Brâncuși, Paul Celan, Isidore Isou, Benjamin Fondane, Marcel Iancu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache ș.a). Autori: Dan Mironescu și Emanuel Bădescu, cuvânt înainte de Radu Boroianu, introducere de Basarab Nicolescu. (www.albumedearta.ro)

Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Foto: Gandit in Romania – icr.ro

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.