Gările de poveste ale lui Elie Radu – Gari de poveste (7)
https://www.ziarulmetropolis.ro/garile-de-poveste-ale-lui-elie-radu-gari-de-poveste-7/

Episodul 7 al seriei Gări de poveste urmează traseul Târgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu ne dezvăluie Gările de poveste ale inginerului Elie Radu sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2015

În Bucureşti există o casă-monument istoric, o stradă şi o staţie de autobuz care-i poartă numele. Dicţionarul Enciclopedic menţionează că inginerul român, membru de onoare al Academiei Române, a fost un „colaborator apropiat al lui Anghel Saligny.

Inginerul Elie Radu a proiectat şi construit linii de cale ferată, poduri metalice şi de beton armat cu deschideri mari, sisteme de alimentare cu apă.” În episodul şapte ale seriei Gări de poveste mergem pe traseul Târgu Ocna-Palanca. Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Marina Constantinescu şi echipa emisiunii călătoresc pe Valea Trotuşului pentru a decoperi gările construite de inginerul Elie Radu.

Linia ce leagă Târgu Ocna de Palanca a fost considerată cea mai grea dintre lucrările de cale ferată realizate de inginerul Elie Radu. Aceasta avea o lungime de aproape 56 de km şi presupunea construirea a numeroase lucrări de artă (poduri, podeţe, pasaje şi ziduri de sprijin, tuneluri).

Prima oprire după gara Târgu Ocna este la Saline. Halta este una dintre puţinele clădiri vechi păstrate în această zonă care a avut de suferit în timpul ambelor Războaie Mondiale.

Marina Constantinescu ne spune povestea vremurilor în care apele minerale de la Slănic Moldova erau asemuite cu cele de la Vichy sau Carlovy Vary, când tânărul inginer Elie Radu, diplomat al Politehnicii din Bruxelles, conducea lucrările la noua cale ferată.Gari de poveste

Un fost colaborator al său avea să povestească, mult mai târziu, că, în întreaga sa carieră, inginerul Elie Radu nu-şi întrerupea activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti.

Despre celebrul inginer, despre gările frumoase din zonă, despre istoriile şi farmecul acestor locuri aflaţi mai multe urmărind episodul şapte al seriei Gări de poveste – sâmbătă, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD, TVR+ .

Despre Gări de poveste

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune –  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale.

Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Foto: Gari de povestetvr.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.