Gările de poveste de pe ruta Teiuş-Cluj-Oradea. Gari de poveste (8)
https://www.ziarulmetropolis.ro/garile-de-poveste-de-pe-ruta-teius-cluj-oradea-gari-de-poveste-8/

În episodul opt al seriei Gări de poveste, Cătălin Ştefănescu ne conduce spre gările din Transilvania şi ne dezvăluie poveştile acestora sau din apropierea lor. Sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2015

Gari de poveste (8) – În 1968, la Teiuş a avut loc prima şi singura catastrofă feroviară din România. Între Bucerdea şi Crăciunel, în apropiere de Teiuş, două trenuri, un accelerat şi un personal, s-au lovit frontal.

Vina a aparţinut, din păcate, celor doi impiegaţi de serviciu, care nu au dirijat trenurile pe linii diferite. Statul comunist a găsit în această tragedie un bun pretext de înfierare proletară.

A avut loc, un an mai târziu, un proces-spectacol, chiar în gara Teiuş. 1000 de ceferişti din toată ţara  au fost martori la acest proces. Cei doi vinovaţi au fost condamnaţi la moarte şi la confiscarea întregii averi.

Olga Gavor, supravieţuitoare a Holocaustului, în dialog cu Cătălin Ştefănescu

Olga Gavor, supravieţuitoare a Holocaustului, în dialog cu Cătălin Ştefănescu

300 de km mai departe, la Oradea, Cătălin întâlneşte două supravieţuitoare ale Holocaustului. Vioara Braun şi Olga Gavor au trăit în ghetoul din Oradea, iar în martie 1944 au fost transportate cu vagoane de marfă la Auschwitz. Au scăpat cu viaţă, printr-un concurs de împrejurări favorabil.

În Oradea trăiau în 1940 treizeci de mii de evrei. După Dictatul de la Viena, guvernul maghiar a reuşit să declare oraşul Oradea „juden frei”, un oraş liber de evrei.

Treizeci de mii de evrei orădeni au fost concentraţi pe trei străzi de la marginea oraşului, iar în 1944 au fost trimişi în lagărele de exterminare din Polonia. Au supravieţuit doar trei mii dintre ei.

Şi tot în episodul cu numărul opt, echipa de realizatori coboară în maiestuoasa gară a Clujului şi de acolo, mergând spre centrul oraşului, face o vizită la Muzeul  Farmaciei, unde se află cea mai veche farmacie din Cluj. Este cunoscută sub numele de farmacia Hintz, iar prima sa atestare documentară este din anul 1573. Muzeul a fost inaugurat în anul 1954.

Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Oficina (încăperea în care se vindeau medicamentele) este decorată cu o pictură murală în stil baroc, care datează din anul 1766.

Foto: Gari de poveste – tvr.ro

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.