Gastronomie, muzică şi film, vineri, la Noaptea Institutelor Culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/gastronomie-muzica-si-film-vineri-la-noaptea-institutelor-culturale/

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Institutele şi centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC Bucureşti şi partenerii lor oferă publicului manifestări diverse, printre care se numără şi concursuri, jocuri, lecturi, cursuri de limbă, expoziţii, evenimente alternative şi interactive. Participarea la evenimentele organizate de instituţii este liberă.

Coordonatorul ediţiei de anul acesta a Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez, găzduieşte expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” – un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte şi dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. De asemenea, la Institutul Francez, publicul poate lua parte la un atelier de fabricare a cărţilor adresate copiilor, iar, de la ora 19.00, poate viziona spectacolul de teatru „Singur la Waterloo, Singur la Sfânta-Elena”, adus de Delegaţia Valonia-Bruxelles, în regia lui Răzvan Popa, avându-l ca unic protagonist pe Mihai Gruia Sandu.

Din traseul cultural al Nopţii Institutelor face parte şi Centrul Ceh. Aici sunt aduşi în prim-plan artiştii români care au fost înlăturaţi după 1989 din cauza asocierii lor cu vechiul regim, prin expoziţia pop-up „Artişti abandonaţi”. Grădina de Beton a instituţiei devine Discotecă, răsunând de muzica cehoslovacă a anilor ’60-’90, în intervalul orar 22.00 – 01.00, iar în Sala Mare se creează muzică cu ajutorul „life coding-ului” (o formă de artă în care se creează muzică scriind cod live, generând sunet/ imagine).

Ateliere au loc şi la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, unde vizitatorii vor putea participa la workshop-uri şi la cursuri demonstrative de limba turcă. Vor avea loc proiecţii de film, dar şi o expoziţie de artă culinară şi vor exista spaţii special amenajate pentru demonstraţii de preparare al ceaiului şi cafelei turceşti.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti vine în întâmpinarea vizitatorilor cu un eveniment gastronomic al cărui personaj principal este gulaşul. Din program fac parte şi o expoziţie de produse hand-made, un workshop de pictură pe sticlă, dansuri populare, outdoor light design şi concursuri.

De cealaltă parte, Instituto Cervantes din Bucureşti invită la o incursiune în lumea creaţiei spaniole contemporane, prin prezentarea lucrărilor unuia dintre cei mai importanţi graficieni spanioli contemporani, Isidro Ferrer. În paralel, în sala de proiecţii, vor rula filme din producţia cinematografică recentă, precum „Vivir es facil con los ojos cerrados” (2013), de David Trueba, şi o colecţie de scurtmetraje reunite sub titlul „Madrid en corto”.

Institutul Cultural Român a pregătit un program extins: o expoziţie-capsulă care prezintă câteva dintre cele mai importante proiecte de design românesc recente, incluse în evenimentul Romanian Design Week, teatru nonverbal pentru copii cu vârste de la 1 la 3 ani, un concert susţinut de Electric Brother Live Band, un performance susţinut de dansatorul vienez de origine turcă Ziya Azazi (în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac) şi proiecţia celor mai recente scurtmetraje româneşti prezentate în secţiunea Short Film Corner a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015.

Frumuseţea diversităţii culturale a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este sărbătorită la British Council. Din program nu lipsesc muzica şi poeziile scoţiene, bucătăria tradiţională britanică şi folkul irlandez. În plus, vizitatorii vor fi introduşi în cultura galeză. Vor fi proiectate filme britanice, dar vor fi servite şi specialităţi culinare indiene. Ritmurile contemporane britanice – indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – se vor face, de asemenea, auzite.

Tema principală la Goethe-Institut este cultura culinară, motiv abordat şi de Institutul Polonez. După ora 18.00, musafirii sunt liberi să guste, să experimenteze, dar să pună şi sub semnul întrebării gastronomia germană, pentru ca la miezul nopţii să înceapă proiecţia comediei „Taverna Soul Kitchen/ Soul Kitchen” (2009), regizată de Fatih Akin, un film despre familie şi prieteni, despre dragoste şi loialitate. În antiteză, chef Piotr Slusarz pregăteşte meniul polonez „Măr în trei feluri”, în intervalul orar 19.00 – 23.00, la restaurantul din imediata vecinătate a Institutului Polonez.

Cei mici au parte de un program complex dedicat lor la Institutul Italian de Cultură: recitaluri de pian susţinute de interpreţi cu vârste de 6, respectiv 7 ani, proiecţii de film în grădina institutului, dar şi o întâlnire cu Bucătarul de la miezul nopţii, care le va oferi celor mai mari o lecţie de gătit.

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România invită publicul în Spaţiul Public European la o seară cu muzică rock, jazz, blues, electro, alternative, rap, cu trei concerte, o proiecţie de film, o nouă expoziţie şi jocuri interactive. Aici se va afla în vizită şi Fundaţia Culturală Greacă, aducând expoziţia „Monumente paleocreştine şi bizantine din Thessalonic”, dar şi două scurtmetraje documentare.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), iar ediţia de anul acesta este coordonată de Institutul Francez din Bucureşti. La eveniment participă British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez din România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.