Geo Saizescu: un festival de film studenţesc îi poartă numele
https://www.ziarulmetropolis.ro/geo-saizescu-un-festival-de-film-studentesc-ii-poarta-numele/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante şi expresive scurtmetraje şi mediu metraje ale studenţilor şi absolvenţilor şcolilor de film din Bucureşti (promoţiile 2012, 2013).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Motor! Acţiune! Se dă startul Filmului Studenţesc de scurtmetraj „Geo Saizescu“.

Ediția îi va fi dedicată fondatorului Facultății de Arte a Universității Hyperion, Geo Saizescu. O lungă istorie de pasiune și entuziasm, o rampă de lansare a talentelor cinematografice ale tinerei generații, se află în spatele celor 11 ediții ale Festivalului Internațional de Teatru și Film Studențesc Hyperion („Hyperion Stud Art Fest”), gândite și create de maestrul Geo Saizescu.

Timp de  trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române,  vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

Directorul festivalului este regizorul Cătălin Saizescu. Juriul –  alcătuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu jr, directorul de imagine Tudor Mircea și actorul Bogdan Dumitrache – este condus de  scriitorul, editorialistul și filmologul  Cristian Tudor Popescu.

Peste 50 de producții la Festivalul de Film Studențesc „Geo Saizescu“

În competiție vor fi prezente peste 50 de producții aparținând  Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universității Hyperion – Facultatea de Arte „Geo Saizescu” și  Universității  Media.

Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurtmetrajului, de la cel de ficțiune, documentar, până la cel experimental. Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, între orele 15 și 20.00, iar, vineri, 15 noiembrie, între orele 15.00 și 22.00. O selecție a filmelor din competiție va fi redifuzată pe canalul de televiziune Pro Cinema.

Citiți și: Interviuri-document cu personalităţi româneşti (6): Geo Saizescu

Deschiderea propriu-zisă a festivalului de Film Studențesc „Geo Saizescu” va avea loc joi, 14 noiembrie,  la ora 20.30, când va fi proiectat ultimul lungmetraj de ficțiune al maestrului, „Iubire Elenă”. Vor fi prezente la evenimentul inaugural personalități din lumea filmului, a teatrului, critici, precum și prietenii de-o viață ai creatorului îndrăgitului personaj Păcală.

Geo Saizescu

Afișul festivalului Geo Saizescu

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, pe 16 noiembrie,  înainte de Gala de decernare a premiilor, va fi proiectat de la ora  19.00  primul mediu metraj al maestrului Geo Saizescu,  „Doi vecini”, din 1958, realizat după schița omonimă a lui Tudor Arghezi.

Această sărbătoare a filmului studențesc de scurtmetraj este organizată de Institutul European de Cultură pentru Comunicare, Cunoaștere și Educație prin Imagine, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, alături de Universitatea Hyperion și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Pe 14 noiembrie, marele regizor Geo Saizescu, cel supranumit „regele comediei românești”, ar fi împlinit 81 de ani.  În semn de prețuire pentru opera sa, pentru tot ceea ce a realizat în filmul și teatrul românesc, în calitate de regizor, actor, scenarist, profesor, deschizător de drumuri atât în mișcarea cinecluburilor din România, cât și în apariţia primei Facultăți Particulare de Artă din București, dar și a primei reviste de umor internațional, „Harababura”, Festivalul de Film Studențesc – „Hyperion Stud Art” –  îi va purta numele.

Info:

Intrarea la Festival e liberă!

Foto credit: Cinemagia, foto cu Geo Saizescu

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.