George Banu, primul laureat român al Marelui Premiu al Francofoniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-primul-laureat-roman-al-marelui-premiu-al-francofoniei/

Scriitorul şi criticul de teatru George Banu este primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, distincţie acordată anual de Academia Franceză.

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2014

Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză, cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”.

Cu această ocazie, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, i-a adresat un mesaj de felicitare lui George Banu.

„Îmi face o deosebită plăcere să îi adresez domnului George Banu cele mai calde felicitări şi să îi urez succes pe viitor. Cred că George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc. De curând, domnul Banu ne-a împărtăşit tuturor, prin scrierile sale, imaginea Parisului său intim, adăugând o nouă dimensiune poetică acestui spaţiu în care mulţi români celebri şi-au regăsit sau şi-au împlinit destinele”.

George Banu este, totodată, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, premiul criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

Institutul Francez din Bucureşti a găzduit, în luna aprilie a acestui an, lansarea celui mai recent volum semnat de George Banu,”Parisul personal. Autobiografie urbană”, în care scrierile autorului beneficiază de suportul vizual al fotografei Mihaela Marin, o carte care se plasează între mărturia subiectivă şi descrierea obiectivă, între promenada personală şi mitologia „oraşului luminilor”.

Cine este George Banu

George Banu este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru.

George Banu

Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor şef al revistei Alternatives théâtrales şi director de colecţie la editura Actes Sud, George Banu a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern şi principalilor săi protagonişti, Peter Brook, Patrice Chéreau şi Luc Bondy.

Printre cele mai recente apariţii în română se numără „Livada de vişini, teatrul nostru”, „Reformele teatrului în secolul reînnoirii”, „Shakespeare. Lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira, „Iubire şi neiubire de teatru”, lansată la editura Polirom, şi „Aproape de scenă”, apărută la editura Curtea Veche.

George Banu este doctor honoris causa al mai multor universităţi. A primit premiul Uniunii Teatrale din România pentru operă critică şi a fost recent onorat la Cluj-Napoca de Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar şi Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial „Călătoriile sau orizontul teatrului”, tradus la editura Nemira, unde au semnat Peter Brook, Andrei Şerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.

Foto cu George Banu – Mihaela Marin, Nicu Cherciu

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.