George Enescu promovat la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-promovat-la-varsovia/

O suită de evenimente de promovare a creaţiei şi personalităţii lui George Enescu, precum şi a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la Bucureşti, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varşovia pe data de 17 mai.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

În colaborare cu Universitatea Națională de Muzică „Fryderyk Chopin” de la Varșovia, Institutul va prezenta elemente puțin cunoscute publicului din capitala poloneză, legate de viața și opera muzicianului român. În data de 17 mai, Universitatea omagiază personalitatea compozitorului Stanisław Wisłocki, printr-o conferință, un concert și o expoziție de fotografie. Toate cele trei contexte vor cuprinde o componentă enesciană.

Stanisław Wisłocki, unul dintre importanții compozitori polonezi, mulți ani rector al Universității Naționale de Muzică „Fryderyk Chopin” de la Varșovia, a fost elev al lui George Enescu, petrecându-și o bună bucată de vreme la București, sub îndrumarea maestrului. Wisłocki și-a început cariera în România, ca pianist și dirijor. Întors la Varșovia, în 1945, a înființat și dirijat mari orchestre, printre care cea a Filarmonicii din Poznań. A fost ani îndelungați dirijorul Filarmonicii varșoviene și a prestigioasei orchestre NOSPR din Katowice.

Prin evenimentele plănuite la Varșovia, ICR își propune să readucă în conștiința publicului polonez atât personalitatea celor doi muzicieni, cât și o filă mai puțin cunoscută din istoria relațiilor româno-polone, în acest caz în dimensiunea ei muzicală, se arată într-un comunicat de presă. Invitatul ICR Varșovia la manifestările amintite va fi violonista poloneză Michalina Radzińska, absolventă a Universității de Muzică din Bydgoszcz, muzician preocupat de creația lui George Enescu, despre care în prezent își scrie teza de doctorat. D-na Radzińska interpretează frecvent lucrări enesciene, promovând constant muzica marelui compozitor român în Polonia.

În cadrul conferinței din 17 mai, Radzińska va susține prelegerea cu titlul „George Enescu și personalitatea sa artistică”, menită să lărgească aria de cunoaștere a vieții și operei lui Enescu în Polonia, înrâurirea și aportul avute asupra formării lui Wisłocki, de asemenea să pună în discuție contribuția celor doi muzicieni, român și polonez, la istoria universală a muzicii. În concertul care va închide suita de evenimente, ea va interpreta, alături de pianista Viola Łukaszewska, trei lucrări enesciene: Aria (1909), Baladă (1895), Andantino malinconico (1951).

Pe parcursul evenimentului vor fi distribuite materiale de promovare a Concursului Internațional „George Enescu” 2016, precum și o broșură de prezentare a vieții și operei lui George Enescu, în limba polonă.

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).