George Enescu – seară specială pe 23 noiembrie, la ICR New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-seara-speciala-pe-23-noiembrie-la-icr-new-york/

Evenimentul ,,The Unknown Enescu”, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu.

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2013

Evenimentul „The Unknown Enescu“, o seară dedicată integral compozitorului George Enescu, va avea loc pe 23 noiembrie, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, avându-l ca invitat principal pe violonistul Sherban Lupu, acompaniat la pian de Martha Locker.

Sherban Lupu va susţine o conferință despre partea mai puțin cunoscută a compozițiilor lui George Enescu, subliniind importanța partiturilor create pentru vioară, instrument care i-a adus renumele de interpret fără pereche al marilor concerte de vioară.

De asemenea, Sherban Lupu va vorbi despre dialogul profesional şi de creație care a existat între Eugene Ysaye și George Enescu.

Vor fi audiate compoziții enesciene precum „Aubade” (1899), „Serenade lointaine” (1903), „Andantino malinconico” (1951), „Prelude and Gavote” (1898), „Airs dans le genre roumain” (1926), „Legende” (1891), „Serenade en sourdine” (1915-1920), „Fantaisie concertante” (1932, aranjament Sherban Lupu), „Nocturne. Villa Avrayen” (1931-1936), „Hora Unirii”(1917), şi „Aria and Scherzino” (1898-1908, aranjament Sherban Lupu).

George Enescu

Sherban Lupu va participa la concertul din New York

Sherban Lupu este considerat de critici unul din cei mai valoroşi interpreţi ai muzicii lui George Enescu. Lupu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Kennedy Center, Queen Elisabeth Hall, Carnegie Hall.

În decursul carierei sale de solist în Europa şi Statele Unite, acesta a interpretat împreună cu Menahem Pressler ciclul complet al Sonatelor lui Beethoven şi s-a specializat în muzica ţării sale natale, România, în cea a Europei de Est, precum şi în repertoriul romantic de virtuozitate.

Foto credit: Sherban Lupu, George Enescu

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.