George Ivașcu: Ar trebui făcut un traseu Constantin Brâncuși
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-ar-trebui-facut-un-traseu-constantin-brancusi/

“Să fii conştient că prin opera ta faci istorie şi în acelaşi timp să rămâi un om pur şi simplu, asta m-a impresionat şi mă impresionează cel mai tare în continuare la Brâncuşi.” – George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre cum ”s-a îndrăgostit” de cel mai faimos artist pe care România l-a dat omenirii.

Un articol de Ziarul Metropolis|16 februarie 2016

”L-am descoperit pe Brâncuși în perioada, și recunosc asta, când încercam și eu să fiu mai deștept și citeam acele celebre citate. Brâncuși pentru prima dată a apărut în viața mea prin zicerile lui. (…)”, spune actorul.

AGERPRES: În România este preconizat să se un muzeu dedicat lui Brâncuși, la Târgu Jiu…fotografie

George Ivașcu: Eu mă mir că nu s-a deschis până acum. În orice loc din lumea asta te-ai duce — ăsta este și unul dintre ofurile mele — vezi că sunt marcaje de genul „Aici a poposit pentru o seară marele Chopin” sau „Aici a locuit între anii…” și așa mai departe.

Sunt marcate identități culturale care până la urmă sporesc vizibilitatea locului acela și ajută la realizarea a ceea ce se numește turism cultural. Oriunde te-ai duce în lumea asta, mergi să vizitezi și niște locuri, nu doar să mânânci spaghete. Asta mă întristează cel mai tare, că noi nu știm să ne prezentăm valorile.

Dacă cineva cunoscut a poposit într-un loc, poți să-l marchezi și să-l popularizezi: „Aici a stat pentru o noapte marele Brâncuși”. Sau oricine altcineva. Poți să faci locuri turistice prin cultură. Noi asta nu știm încă să facem și nu avem o strategie în acest sens.

Adică, nu am văzut pe nimeni care să spună: „Luăm fiecare colțișor din țara asta și vedem ce personalități au fost acolo — că este scriitor, că este pictor, că este sculptor, actor, nu mai contează — și să marchezi locul acela iar după aceea să faci un traseu turistic.

Sper ca, tot spunând aceste lucruri, să mă bage cineva în seamă și pe mine. Tot pentru asta am demarat și proiectul cu „O 9 atitudine pentru cultură”, pentru că simt că este nevoie să prezentăm valorile noastre. Cred că ar trebui făcut un traseu Brâncuși.

Puteţi citi interviul integral aici.

Foto: George Ivașcu, Constantin Brâncuşi – Ziarul Metropolis

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.

05
/02
/14

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 - 16 februarie 2014.

05
/02
/14

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediţie a festivalului Man.In.Fest, care va avea loc între 23 şi 25 mai la Cluj-Napoca. Ea va fi dedicată în totalitate performance-urilor stradale, inclusiv statuilor vivante.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Studio Amena prezintă sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 19:00, prima reprezentație a spectacolului Black & White de Keith Waterhouse și Willis Hall, o producţie de succes a Teatrului Bulandra din 1995. Spectacolul se va juca într-o nouă versiune, în onoarea actorului, regizorului și traducătorului comediei, Florian Pittiș, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani, pe 4 octombrie.

05
/02
/14

Pe 15 februarie, la ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în memoria marelui comedian Grigore Vasiliu Birlic, trupa de teatru Birlic de la Fălticeni va prezenta piesa Karagiale Reloaded.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

04
/02
/14

Încerc să merg la teatru de fiecare dată cu inima deschisă. Încerc să nu am păreri deja formate înaintea unui spectacol, deși ascult cu interes opiniile spectatorilor care l-au văzut înaintea mea. Dar ce se întâmplă la revederea unui spectacol?