George Ivașcu: Ar trebui făcut un traseu Constantin Brâncuși
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-ar-trebui-facut-un-traseu-constantin-brancusi/

“Să fii conştient că prin opera ta faci istorie şi în acelaşi timp să rămâi un om pur şi simplu, asta m-a impresionat şi mă impresionează cel mai tare în continuare la Brâncuşi.” – George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre cum ”s-a îndrăgostit” de cel mai faimos artist pe care România l-a dat omenirii.

Un articol de Ziarul Metropolis|16 februarie 2016

”L-am descoperit pe Brâncuși în perioada, și recunosc asta, când încercam și eu să fiu mai deștept și citeam acele celebre citate. Brâncuși pentru prima dată a apărut în viața mea prin zicerile lui. (…)”, spune actorul.

AGERPRES: În România este preconizat să se un muzeu dedicat lui Brâncuși, la Târgu Jiu…fotografie

George Ivașcu: Eu mă mir că nu s-a deschis până acum. În orice loc din lumea asta te-ai duce — ăsta este și unul dintre ofurile mele — vezi că sunt marcaje de genul „Aici a poposit pentru o seară marele Chopin” sau „Aici a locuit între anii…” și așa mai departe.

Sunt marcate identități culturale care până la urmă sporesc vizibilitatea locului acela și ajută la realizarea a ceea ce se numește turism cultural. Oriunde te-ai duce în lumea asta, mergi să vizitezi și niște locuri, nu doar să mânânci spaghete. Asta mă întristează cel mai tare, că noi nu știm să ne prezentăm valorile.

Dacă cineva cunoscut a poposit într-un loc, poți să-l marchezi și să-l popularizezi: „Aici a stat pentru o noapte marele Brâncuși”. Sau oricine altcineva. Poți să faci locuri turistice prin cultură. Noi asta nu știm încă să facem și nu avem o strategie în acest sens.

Adică, nu am văzut pe nimeni care să spună: „Luăm fiecare colțișor din țara asta și vedem ce personalități au fost acolo — că este scriitor, că este pictor, că este sculptor, actor, nu mai contează — și să marchezi locul acela iar după aceea să faci un traseu turistic.

Sper ca, tot spunând aceste lucruri, să mă bage cineva în seamă și pe mine. Tot pentru asta am demarat și proiectul cu „O 9 atitudine pentru cultură”, pentru că simt că este nevoie să prezentăm valorile noastre. Cred că ar trebui făcut un traseu Brâncuși.

Puteţi citi interviul integral aici.

Foto: George Ivașcu, Constantin Brâncuşi – Ziarul Metropolis

22
/11
/13

,,Visare - Portretul Zettinei Urechia", de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

22
/11
/13

După o reprezentație jucată cu casa închisă la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul „Cel mai frumos roman din lume“ după Larry Tremblay revine în București, miercuri, 27 noiembrie, la ora 21:30, la Teatrul Unteatru.

21
/11
/13

MEMORIA CULTURALĂ „Critica să urmărească spectacolele şi după premiere“ este titlul unui articol de opinie scris de Toma Caragiu în decembrie 1959, prin care actorul evidenţia greşelile pe care le fac criticii de teatru atunci când iau în vizor creatorii şi spectacolele lor.

21
/11
/13

„Margareta 70“ este titlul noului CD pe care Margareta Pâslaru îl lansează sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 13.00, la standul Editurii Casa Radio România (Târgul Gaudeamus, Romexpo, Bucureşti), şi duminică, 24 noiembrie, de la ora 13.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Prin acest CD, artista sărbătoreşte 55 de ani de carieră.