George Ivaşcu: ,,Valentin Nicolau iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-ivascu-valentin-nicolau-iubea-foarte-mult-teatrul-si-era-un-dramaturg-generos/

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – care a murit marţi seară – şi că îşi aminteşte că acesta iubea foarte mult teatrul şi era un dramaturg generos, care ţinea cont de părerile actorilor şi regizorilor.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2015

Valentin Nicolau a decedat marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui top cardio-respirator.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau – „Legenda ultimului împărat”, în regia lui Alice Barb, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi „Ultima haltă în Paradis”, care a fost şi filmat, în regia lui Alexandru Tocilescu.

„În relaţia cu domnul Nicolau, pot să vă spun că ambii regizori, respectiv Alice Barb, cea care a făcut «Legenda ultimului împărat», dar şi Alexandru Tocilescu, precum şi noi, actorii, am avut şansa de a lucra cu un dramaturg care, în afara faptului că scria piesele, era tot timpul acolo şi era deosebit de deschis către opţiunile regizorilor şi ale actorilor. Pe scurt, era un dramaturg generos, nu un dramaturg care spune «aşa am scris, aşa spui textul», fără să aibă niciodată aplecare şi înţelegerea pe care i-o supune regizorul şi actorul”, a declarat George Ivaşcu, menţionând că Valentin Nicolau iubea teatrul foarte mult.

Valentin Nicolau va fi înmormântat vineri, în Bucureşti. Detaliile privind slujba şi înmormântarea nu au fost încă stabilite, urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002 – 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În 1999 şi 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a marelui premiu „Camil Petrescu” pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru „Ca zăpada şi cei doi”, pusă ulterior în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” şi, printre cele mai recente, „Povești din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul „Basmania. Răspântia gândurilor” este „un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva”.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.