George Motoi şi Gina Patrichi, în „Trecătoarele iubiri“, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-motoi-si-gina-patrichi-in-trecatoarele-iubiri-la-tvr-2/

Duminică, 9 august, TVR 2 aduce un omagiu Malvinei Urşianu, programând în cadrul ciclului “Duminica filmului românesc” două dintre creaţiile sale cinematografice: „Trecătoarele iubiri” (de la ora 14.10) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (de la ora 20.10). 

Un articol de Petre Ivan|8 august 2015

Trecătoarele iubiri, produs în 1974, are semnate atât regia, cât şi scenariul de Malvina Urşianu. Muzica, de Tiberiu Olah, a avut ca punct de plecare versurile cântecului ”Poate nu trebuie” de Nina Cassian. Distribuţia filmului este una de excepţie: cu George Motoi, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman iar subiectul este drama unei întoarceri acasă. George Motoi interpretează rolul unui arhitect român stabilit prin căsătorie în străinătate. Condamnat de o boală incurabilă, dar şi copleşit de dorul de ai lui, eroul hotărăşte să revină definitiv acasă. Aici, el se reîntâlneşte cu locurile natale, cu cei pe care i-a cunoscut, cu femeile pe care le-a iubit, cu ecourile peste ani ale celor întâmplate altcândva.

Intoarcerea lui Voda Lapusneanu

În filmul Întoarcerea Lui Vodă Lăpuşneanu, realizat în 1980, Malvina Urşianu reuneşte aceeaşi echipă de mari actori: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman – într-o interpretare de cu totul altă factură. Este vorba de filmul istoric ce descrie cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri. Este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizare a puterii. Lăpuşneanu reacţionează sângeros la trădare şi, părăsit de toţi, sfârşeşte el însuşi tragic.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.