Gigolo de ocazie. Între frații Coen și Woody Allen
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigolo-de-ocazie-intre-fratii-coen-si-woody-allen/

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor şi de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinaţie în doze mici de umor, gravitate şi o stranie buimăceală.

Un articol de Ionuţ Mareş|1 mai 2014

Cunoscut mai ales ca actor, postură în care alternează filmele de autor cu superproducțiile, John Turturro se aventurează o dată la câțiva ani și în regie, impulsionat, probabil, de succesul primul său lungmetraj, „Mac” (1992), premiat pentru debut tocmai la Cannes, și influențat de regizorii cu care a lucrat, mai ales de frații Coen.

Cea mai recentă realizare a sa în această calitate este „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, lansat în 2013 şi ajuns acum, neaşteptat, în cinematografele din România, deşi nu are în spate nici măcar un mare festival sau un premiu care să-i ridice şansele la un public mai numeros.

Cu atât mai bine. Eliberat de etichete extra-artistice prestabilite, filmul își poate etala, spre judecată, eventualele virtuți, care ar putea porni de la eclectica distribuție formată din însuși regizorul-scenarist în rolul protagonistului, plus Woody Allen, Vanessa Paradis, Sharon Stone sau Sofia Vergara, dintre cei mai cunoscuți.

Turturro mizează pe un antagonism narativ surprinzător de simplu, dar eficient în a conduce spre o comedie sentimentală agreabilă, chiar dacă fără strălucire, asezonată cu niscaiva comentarii ironice cu ținte sociale, religioase sau din zona moravurilor, care pot atinge sensibilități.

Florarul şi librarul

Trecut de 50 de ani, Fioravante (Turturro) este un florar singur, taciturn și îndatorat. El ajunge să-și împartă existența între afecțiunea pentru văduva unui fost rabin din Brooklyn, Avigal (Vanessa Paradis) – pe care o dezvirginează sentimental, deși e bine păzită de ultraordodocșii coreligionari -, partide de sex, ca gigolo mai degrabă indolent, cu femei din upper class-ul newyorkez – din care se remarcă provocatoarele Dr. Parker (Sharone Stone) și Selima (Sofia Vergara) -, și prietenul și peștele său de ocazie, Murray (Woody Allen), alias Dan Bango sau Papa Mo, librar falimentar și cap al unei familii cu patru copii afroamericani.

Aparentul ghiveci narativ, care se leagă totuși într-un amestec (indecis) de comic, absurd și gravitate, evită stridențele, nu și o anumită pretențiozitate și unele clișee, în special în psihologia (rudimentară și unidirecționată a) personajelor.

Turturro își ține filmul în apropierea unei melancolii camuflate într-un comic cu înclinații coeniene și woodyalleniene, ajutat și de prezența inconfundabilei mărci Woody Allen, care reia o parte din eternul intelectual deopotrivă frivol și prăpăstios al filmelor sale.

La fel ca masca generică a lui Turturro de personaj deopotrivă impasibil și expresiv, comic și serios, „Gigolo de ocazie”, oricât de catchy la suprafață, are dificultăți în a dezvălui eventuale „jocuri secunde”.

Asta și pentru că îi lipsește impulsul de a trece de un prim nivel al semnificațiilor – respectabil și plăcut, însă insuficient și perisabil – sau de a rămâne exclusiv o farsă obraznică, așa cum se arată pe alocuri.

Distribuit de RO Image și PROROM, „Gigolo de ocazie” poate fi văzut de vineri, 2 mai, în cinema

INFO

Fading Gigolo/Gigolo de ocazie, SUA, 2013

Scenariul și regia: John Turturo

Distribuția: John Turturo, Woody Allen, Vanessa Paradis, Sharon Stone, Sofia Vergara

Rating: ●●●○○

Foto din Gigolo de ocazie – capturi film



14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).