Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special
https://www.ziarulmetropolis.ro/gopo-2015-eugenia-bosanceanu-trofeul-pentru-intreaga-activitate-ion-truica-premiu-special/

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti -Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2. În cadrul Galei, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar un Premiu Special va fi acordat regizorului de animaţie Ion Truică.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special / Actriţa Eugenia Bosânceanu a ]mplinit anul acesta vârsta de 90 de ani! Născută în anul 1925 la Rădăuți-Prut, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția Actorie, clasa Aura Buzescu).

Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema,

Obeliscul, de Ion Truica

Obeliscul, de Ion Truica

seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

Ion Truică,

considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm,  s-a născut în 1935 la Caracal.

De asemenea grafician și scenograf, Truică este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER.

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), acesta are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran.

Cel mai recent film al lui Ion Truică, Obeliscul (2014), pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, unde a obţinut și Premiul de Excelență în 2008.

Foto: Gopo 2015, Eugenia Bosânceanu – cinemagia

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.