Gravity, şase trofee BAFTA. Lista Câştigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/gravity-sase-trofee-bafta-lista-castigatorilor/

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2014

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor.

Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte vizuale, cea mai bună imagine, cel mai bun sunet şi cea mai bună muzică.

Drama „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen, nominalizată la zece categorii de premii, a primit trofeele pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol principal (Chiwetel Ejiofor), notează Mediafax.

La rândul său, Cate Blanchett a primit premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Blue Jasmine”, de Woody Allen.

Barkhad Abdi şi Jennifer Lawrence au primit premiile pentru cei mai buni actori în roluri secundare, pentru interpretările din filmele „Căpitanul Philips/ Captain Phillips”, respectiv „Ţeapă în stil american/ American Hustle”, lungmetraj recompensat, de altfel, şi cu trofeele BAFTA pentru cel mai bun scenariu original şi cele mai bune coafuri.

Gravity

Jennifer Lawrence, în American Hustle

Filmul „Marele Gatsby/ The Great Gatsby”, de Baz Luhrmann, a primit două premii BAFTA, pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume.

Au mai primit premii filmele „Philomena” (cel mai bun scenariu adaptat)

„Regatul de gheaţă/ Frozen” (cel mai bun lungmetraj animat)

„Actul de a ucide/ The act of killing” (cel mai bun documentar)

„La grande bellezza” (cel mai bun film străin), „Rush: Rivalitate şi adrenalină/ Rush” (cel mai bun montaj)

„Sleeping with the Fishes” (cel mai bun scurtmetraj animat)

Gravity

„Room 8” (cel mai bun scurtmetraj de ficţiune)

Kieran Evans (cel mai bun debut ca scenarist/ regizor/ producător, pentru scenariul şi regia filmului „Kelly + Victor”)

Will Poulter (premiul Rising Star).

Actriţa britanică Helen Mirren a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – care este acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Premiul i-a fost înmânat actriţei de prinţul William, preşedintele academiei.

De asemenea, regizorul Peter Greenaway a primit un premiu BAFTA pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei.

Foto cu GravityJennifer Lawrence, Sleeping with the Fishes – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.